Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 46 (5253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurobarometru: Numai 25% dintre români se consideră informaţi cu privire la problematicile UE

Marţi, 26 Februarie 2013 (16:09:22)

 Numai 25% dintre români se consideră bine informaţi cu privire la chestiunile UE, faţă de o medie europeană de 31% şi de 40% - 50% în ţările membre mai vechi ale Uniunii, relevă ultimul sondaj Eurobarometru despre opinia publică la nivelul UE.

Numai francezii şi grecii (24%), italienii (23%), portughezii şi spaniolii (22%) se consideră mai puţin informaţi decât românii cu privire la chestiunile europene.

Pe de altă parte, luxemburghezii se consideră bine informaţi în proporţie de 54%, danezii de 51%, finlandezii de 48%, irlandezii şi maltezii de 45%, iar germanii de 41%.

De asemenea, studiul reflectă că mai informaţi în această privinţă decât românii se consideră cetăţenii din ţările candidate la aderarea la UE - Muntenegru (46%), Islanda (45%), Turcia (44%), Croaţia (40%), Macedonia (38%) şi Serbia (37%).

Potrivit Eurobarometrului, 54% dintre români au aşteptări de la politicile UE cu privire la generarea de locuri de muncă şi nivelul de trai, iar 16% doresc o mai bună coordonare a politicilor economice în cadrul procesului de guvernanţă europeană. Media la nivelul UE este de 49% pentru politicile cu rezultate directe pe piaţa de muncă şi nivelul de trai şi de 28% pentru o mai bună coordonare în plan european.

Şi în ţări membre cu trecut similar României aşteptările cetăţenilor vizavi de UE sunt legate mai ales de interesul economic şi social: 66% pentru Bulgaria, 67% pentru Ungaria şi 68% în Polonia.

Televizorul este principala sursă de informare a românilor cu privire la temele europene, fiind utilizată în proporţie de 97% dintre respondenţii sondajului. Aceasta este urmată de presa scrisă şi ziare (51%), radio (64%) şi sursele de pe Internet (43%).

Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a recunoscut în evenimentul de prezentare a rezultatelor studiului că "procesul de comunicare la nivel european necesită în continuare îmbunătăţiri substanţiale", deşi în întregul UE şi în România există o largă reţea de centre şi puncte de informare.

Potrivit acestuia, la nivel naţional există peste 70 de centre de informare Europe Direct în Capitală, în centrele universitare şi în centrele urbane, suplinite de o întreagă reţea de formatori şi profesori afiliaţi programului "Jean Monnet" finanţat de UE, însă este nevoie şi de un interes al factorului politic, mai ales la autorităţi locale şi parlamentari.

De asemenea, este nevoie şi ca românii să fie şi ei real interesaţi de aceste informaţii. "E important ca receptorul informaţiei să aibă o atitudine pro-activă, deci să fie interesat să acceseze această informaţie, să îi trebuiască această informaţie fie din perspective carierei profesionale, educaţiei, fie pur şi simplu pentru că înţelege că un cetăţean român, fiind cetăţean european, îşi poate identifica mai bine oportunităţile economice şi sociale fiind mai bine informat", a mai spus Nicolae Idu.

Pentru România, datele acestui Eurobarometru au fost culese în perioada 2-18 noiembrie 2012, pe baza unui eşantion naţional de 1.014 persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurobarometru: Numai 25% dintre români se consideră informaţi cu privire la problematicile UE.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eurobarometru: Numai 25% dintre români se consideră informaţi cu privire la problematicile UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei