Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 24 (5231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta susţine că nu este "prieten deloc" cu bancherii, după ce a amânat denunţarea clauzelor abuzive

Joi, 31 Ianuarie 2013 (16:02:31)

Premierul Ponta a susţinut, joi, după ce Guvernul a amânat până în iulie articolul care oferea dreptul ANPC să denunţe în instanţă clauzele abuzive din contracte, inclusiv pentru credite bancare, că nu este "prieten" cu bancherii, dar că amânarea a fost convenită cu FMI deoarece est nevoie de "timp"

"Mă bănuiţi că sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc. Sunt prieten cu cei care beneficiază şi, la un moment dat, sunt abuzaţi de anumite contracte şi clauze. Aceea a fost o clauză pentru a cărei implementare - asta a fost discuţia şi cu FMI - este nevoie de o perioadă de timp, dar ea se aplică de la 1 iulie", a declarat Ponta, aflat la Viena.

Articolul din Codul de procedură civilă care oferea posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale, după şedinţa de guvern.

Amânarea este prevăzută în ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern pentru modificarea Codului de procedură civilă (CPC) şi reprezintă un angajament asumat de Executiv în ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Băncile au insistat în repetate rânduri pentru eliminarea acestei prevederi din Cod, deşi reglementarea face parte dintr-o Directivă europeană care trebuia aplicată de România încă de la momentul integrării europene, din 2007.

În scrisoarea de intenţie, Guvernul se angajează să nu adopte niciun fel de măsură care să "afecteze disciplina debitorilor", precum iniţiativele legislative privind legea insolvenţei personale sau să amendeze OU 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"În acest sens, vom iniţia un studiu de impact şi consultare publică cu toţi jucătorii relevanţi privind aplicarea Codului de procedură civilă, în special în ceea ce priveşte provizioanele pentru clauze abuzile din contracte de credit, înainte de promulgare", este promsiiunea Guvernului către FMI.

Guvernul a anunţat iniţial că termenul de intrare în vigoare a Codului de procedură civilă a fost amânat până la 1 iulie, pentru ca ulterior să revină şi să precizeze că amânarea a fost decisă doar până la 15 februarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta susţine că nu este "prieten deloc" cu bancherii, după ce a amânat denunţarea clauzelor abuzive.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta susţine că nu este "prieten deloc" cu bancherii, după ce a amânat denunţarea clauzelor abuzive0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei