Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 18 (5225)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rafila: Virusul pandemic din 2009, transformat în virus sezonier, a cauzat cele două decese de gripă

Joi, 24 Ianuarie 2013 (16:00:50)

Virsul gripal pandemic din 2009, respectiv AH1N1, care s-a trasformat în ultimii ani în virus sezonier, a cauzat cele două decese din Bistriţa-Năsăud şi Cluj, iar 11 din cele 15 cazuri de gripă confirmate până acum sunt produse de aceeaşi tulpină, a explicat secretarul de stat Alexandru Rafila.

"Sistemul santinelă arată că în România au fost înregistrate, în această iarnă, 15 cazuri de gripă, dintre care 11sunt cu virusul de tip A, iar patru, cu virusul de tip B. Din păcate, au fost şi două decese, unul la Bistriţa şi unul la Cluj, ambele la persoane cu AH1N1, tulpină care, alături de AH3N2 şi B sunt conţinute în vaccinul din acest an. Virusul pandemic din 2009 s-a trasformat în virus sezonier", a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Întrebat dacă persoanele vaccinate în 2009 s-au imunizat împotriva tulpinii AH1N1, secretarul de stat a spus că, în gripă, vaccinarea dă imunitate în proporţie de 70 la sută.

"Unii dintre cei care s-au vaccinat în 2009 sunt protejaţi. Protecţia dată de vaccinul gripal este de 70 la sută. Dar recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de vaccinare anuală, formula vaccinului fiind stabilită anual de către OMS", a mai spus Rafila.

Secretarul de stat a mai spus că evoluţia cazurilor de gripă este influenţată de condiţiile meteo şi de aglomerările din colectivităţi şcolare.

"Evoluţia cazurilor de griă este influenată de condiţiile meteo, respectiv dacă România va fi subiecul unei circulaţii crescute a virusului gripal în următoarele săptămâni, dar condiţiile meteo se ameliorează şi vine primăvara, atunci evoluţia sezonului epidemic o să fie foarte scurtă sau nu va exista epidemie de gripă. Contează foarte mult condiţiile meteo, care pot favoriza sau nu răspândirea infecţiei. Un alt element ce trebuie luat în seamă este cel legat de colectivităţile şcolare. Dacă un sezon epidemic se suprapune cu vacanţa elevilor, atunci răspândirea este mai redusă. Scăpăm de gripă dacă este mai cald şi nu sunt activităţi şcolare", a explicat dr. Rafila.

În România, în ultima săptămână a fost înregistrată o creştere cu 8 la sută a numărului de infecţii respiratorii severe (SARI) faţă de săptămâna precedentă şi cu 6,5 la sută mai mare decât anul precedent.

Potrivit secretarului de stat, şi infecţiile respiratorii severe pot provoca deces în cazul organismelor cu imunitate scăzută, la nivel naţional fiind deja înregistrate două astfel de cazuri.

"Imunitatea deficitară poate conduce la o infecţie vrirală severă. Este o caracteristică individuală. Nu vorbim de epidemie, ci doar de evoluţie moderată. Nu excludem o astfel de situaţie în săptămânile viitoare. Până acum, s-au vaccinat 600.000 de persoane. Facem apel la vaccinare mai ales la persoane eligibile - peste 65 de ani, cu suferinţe cronice. Dacă evoluţia este similară sezonului precedent, atunci mai este timp pentru vaccinare", a mai spus Rafila.

În această iarnă, în România s-au înregistrat, până în prezent, două decese la pacienţi cu virusul gripal: un bărbat de 61 de ani din judeţul Cluj, care nu fusese vaccinat antigripal, şi o femeie de 55 de ani din Bistriţa-Năsăud, imunizată în 3 decembrie 2012 şi internată ulterior cu bronhopneumonie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rafila: Virusul pandemic din 2009, transformat în virus sezonier, a cauzat cele două decese de gripă.
 Vizualizări articol: 698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rafila: Virusul pandemic din 2009, transformat în virus sezonier, a cauzat cele două decese de gripă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei