Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 15 (5222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: La Statutul parlamentarilor se vor opera acele modificări susţinute de DNA şi de Parchet

Luni, 21 Ianuarie 2013 (13:53:45)

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că la Statutul deputaţilor şi senatorilor se vor opera, la capitolul privind imunitatea parlamentarilor, acele modificări susţinute de DNA şi de Parchetul General.

"Am discutat, a fost domnul Zgonea, domnul Ruşanu, şi despre modificările la Statut altele decât cele care privesc bugetul. Din punctul nostru de vedere, nu trebuie modificat nimic ce ar putea fi controversat (...) Se vor opera acele modificări care sunt susţinute de DNA şi Parchetul General, pe care le consideră necesare pentru a avea clarificări", a spus Ponta.

Premierul a susţinut că prin modificările aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor imunitatea parlamentarilor nu este întărită, ci dimpotrivă.

"Cu cât faci procedurile mai clare, cu atât se aplică mai uşor", a spus Ponta, arătând că nu se poate adăuga nimic la Statut în plus faţă de ceea ce prevede Constituţia pe această temă.

Ponta a spus că preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a trimis la Cabinet, la Guvern, proiectul cu modificările Statutului parlamentarilor.

Premierul a mai spus că el nu a considerat că era necesar ca aceste modificări să fie transmise şi preşedintelui Traian Băsescu, dar a arătat că preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a considerat, în mod corect, că trebuie să le trimită şefului statului, având în vedere chestiuni care ţin de procedură.

"Zgonea a considerat corect un lucru care ţine de procedură: până nu se publică în Monitorul Oficial modificările la Statutul parlamentarilor, nu putem să adoptăm bugetul, pentru că bugetul se face după ce se modifică Statutul parlamentarilor şi avem reduse acele cheltuieli pe fiecare parlamentar în parte", a spus Ponta.

Premierul a explicat că, în conformitate cu Constituţia, Statutul parlamentarilor este tot o lege care trebuie promulgată de şeful statului, el arâtănd că ordinea de promulgare vizează în primul rând Statutul parlamentarilor, şi apoi bugetul.

"Bugetul se construieşte pe baza modificărilor din Statut parlamentarilor. Interesul e să avem cât mai repede adoptat bugetul pentru a avea funcţionarea normală a instituţiilor statului", a spus Ponta.

Anterior, premierul a fost întrebat cum comentează faptul că Parchetul a cerut Parlamentului să nu ceară probe în cazul anchetării deputaţilor pentru că astfel s-ar transforma Parlamentul într-o instanţă, iar Victor Ponta a răspuns: "Acuma, strict la întrebarea dumneavoastră, să înţeleg că doar parlamentarii în această ţară vor fi arestaţi fără probe. Eu pot să fiu de acord cu acest lucru. Conform legii şi Constituţiei, nu poate fi nimeni arestat fără probe. Parlamentarii vor putea fi. E în regulă, e o decizie pe care o susţinem şi pornim de la prezumţia de vinovăţie, ceea ce poate că e necesar".

Parchetul ICCJ propune reformularea unor prevederi din proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, printre care şi cele privind cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui parlamentar, considerând că formularea actuală poate determina dificultăţi de interpretare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: La Statutul parlamentarilor se vor opera acele modificări susţinute de DNA şi de Parchet.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: La Statutul parlamentarilor se vor opera acele modificări susţinute de DNA şi de Parchet0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei