Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 7 (5214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Confederaţia Naţională Rutieră solicită Ministerului Mediului o dezbatere pe tema timbrului de mediu

Vineri, 11 Ianuarie 2013 (14:32:11)

Confederaţia Naţională Rutieră (CNR) a solicitat Ministerului Mediului, printr-o adresă oficială, organizarea unei dezbateri privind introducerea timbrului de mediu, la care să participe specialişti ai ministerului şi ai confederaţiei, menţionând că acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii patru ani.

"Aplicarea corectă a principiului «poluatorul plăteşte» este una din preocupările pe care patronatele din transporturi le-au avut încă din 2007, însă, până în momentul de faţă, dialogul instituţional deschis pe această temă nu a funcţionat", susţine, CNR într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX.

Confederaţia precizează că atât ea, cât şi Federaţia Operatorilor Români de Transport au trimis, în ultimii patru ani, "o multitudine de adrese oficiale către ministerul de resort, însă nu a fost organizată nici o întâlnire la nivel de specialişti şi nici nu a existat un răspuns la soluţiile promovate pe această temă".

CNR consideră că trebuie luat în calcul faptul că transportatorii comerciali deţinători de licenţă publică de transport utilizează, în operaţiunile de transport mărfuri şi pasageri, autovehicule comerciale cu capacităţi cilindrice de peste 10.000 de centimetri cubi, iar aplicarea timbrului raportat la capacitatea cilindrică, conform modelului european funcţional în ceea ce priveşte autoturismele, ar conduce către faliment puţinele afaceri din transport ce se străduiesc să mai funcţioneze în acest context extrem de dificil, se mai arată în comunicat.

Organizaţia mai atrage atenţia că pentru autovehiculele comerciale nu a existat nici o formulă de încurajare a reînnoirii parcului coroborat Programului Rabla.

CNR consideră totodată că, pentru ca timbrul de mediu să poată fi aplicat autovehiculelor comerciale, Guvernul trebuie, înainte de toate, să aplice returnarea accizei din carburanţi conform modelului european practicat în Belgia, Franţa, Spania, Italia, Slovenia şi Ungaria.

"Confederaţia Naţională Rutieră aşteaptă, pentru prima data în «istoria» acestei taxe, o discuţie punctuală, argumentată şi eficientă, din care să rezulte o variantă aplicabilă şi europeană care să atingă obiectivele şi principiile enunţate şi care să fie oferită dezbaterii publice într-o formă cât mai puţin contestabilă", se arată în încheierea comunicatului.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat joi seară, la Realitatea TV, că proiectul timbrului de mediu va fi prezentat în Guvern, cel mai probabil, săptămâna viitoare, iar apoi va urma o dezbatere publică legată de această taxă care ar urma să o înlocuiască pe cea de primă înmatriculare auto.

Plumb a mai spus că prin timbrul de mediu se va face o corelare între capacitatea cilindrică a autoturismului şi emisiile de noxe, proiectul noii taxe fiind în lucru.

Referitor la solicitările de restituire a taxei auto, ministrul Mediului estimează că anul acesta vor fi plătiţi aproximativ 350 de milioane de lei, pe rolul instanţelor fiind 80.000 de solicitări de această natură.

Rovana Plumb a mai spus, în acelaşi context, că restituirile ar urma să se facă în ordinea cronologică a hotărârilor judecătoreşti cu acest obiect.

Miercuri, Guvernul a amânat din nou o decizie în privinţa modificării sistemului actual de taxare a proprietarilor de vehicule, vicepremierul Liviu Dragnea afirmând că ministrul Mediului, Rovana Plumb, a cerut în şedinţa a Executivului amânarea acestui subiect.

"Ministrul Rovana Plumb a mai cerut o amânare pe această temă, pentru că e foarte importantă", a spus Dragnea.

Întrebat de jurnalişti dacă există totuşi un termen în care noul sistem de taxare a proprietarilor de vehicule să intre în vigoare, vicepremierul a răspuns doar : "Noi sperăm cât mai repede".

În aceste condiţii, taxa de primă înmatriculare şi taxa de primă vânzare auto rămân încă în vigoare, o decizie fiind amânată şi în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un "timbru de mediu" pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice.

Suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România propune Guvernului mai multe măsuri pentru protecţia mediului şi atragerea de venituri la buget, precum renunţarea la taxa auto, aplicarea unui impozit anual diferenţiat, reducerea rovinietei şi majorarea primei de casare.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgată la începutul lui 2012, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Confederaţia Naţională Rutieră solicită Ministerului Mediului o dezbatere pe tema timbrului de mediu.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Confederaţia Naţională Rutieră solicită Ministerului Mediului o dezbatere pe tema timbrului de mediu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei