Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 dec 2012 - Anul XVII, nr. 290 (5195)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Icoane furate în valoare de 200.000 de euro, recuperate de la colecţionari, marţi, în Capitală

Marţi, 11 Decembrie 2012 (17:03:12)

Un număr de 14 icoane de patrimoniu, furate în august 2011 din două biserici din judeţul Mureş şi valorând în total 200.000 de euro, au fost recuperate de poliţişti, în urma unor percheziţii făcute marţi în Capitală, din casele a doi colecţionari care le-au cumpărat cu bună-credinţă.

Cele 14 obiecte de cult au fost prezentate, tot marţi, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Margareta Arsenescu, comisar-şef în cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale (DIC), specializată în patrimoniu cultural naţional, a spus că acţiunea de marţi a fost desfăşurată în cadrul cercetărilor vizând furtul a 114 icoane, în valoare totală de 1,6 milioane de lei, în august - septembrie 2011, din opt biserici monumente istorice din judeţele Mureş, Hunedoara şi Vâlcea.

În noiembrie 2011 şi martie anul acesta, au fost recuperate alte 70 de icoane, celelalte 30 fiind căutate în continuare.

Cele 14 icoane găsite în urma percheziţiilor de marţi provin din două biserici din Urisiu de sus şi Urisiu de Jos, judeţul Mureş, şi au fost furate în luna august, de o grupare formată din cinci persoane, dintre care doi hoţi şi trei tăinuitori, toţi bărbaţi, unii chiar cu vârste înaintate. Aceştia au acţionat liber, intrând prin efracţie în biserici, şi şi-au căutat ulterior cumpărători, cunoscând valoarea obiectelor furate.

Toate cele cinci persoane au fost trimise în judecată, riscând pedepse de până la 20 de ani de închisoare pentru furt calificat.

Cercetările în acest caz sunt efectuate în cadrul mai multor structuri, printre care Direcţia de Investigaţii Criminale a IGPR şi Inspectoratul de Poliţie Hunedoara, dosarul fiind instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Cei doi colecţionari din Bucureşti, ale căror locuinţe au fost percheziţionate marţi, sunt de bună-credinţă şi ţineau obiectele expuse, nicidecum ascunse, a precizat Arsenescu. Valoarea totală a celor 14 icoane este de 200.000 de euro, însă acestea au fost cumpărate cu preţuri "mult sub" preţul lor real, a mai spus comisarul-şef.

Două dintre obiectele prezentate - de mari dimensiuni, pictate pe lemn - sunt icoane bizantine, datate 1539 şi provenind din ateliere moldoveneşti, în valoare de 50.000 de euro fiecare. Alături de acestea, se mai află o icoană de mari dimensiuni, tot pictată pe lemn, care este însă o copie de la începutul secolului al XVIII-lea după o icoană bizantină. Celelate sunt icoane de Nicula (din atelierele Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj), pictate pe sticlă, potrivit Margaretei Arsenescu.

Icoanele vor fi returnate parohiilor din care provin, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte 70 recuperate anterior, a mai spus comisarul-şef.

În privinţa furturilor acestor obiecte valoroase din biserici, Arsenescu a mai spus că lăcaşurile de cult nu sunt, în general, asigurate corespunzător, neavând un sistem de alarmă.

Dintre infracţiunile în domeniul patrimoniului cultural, 60 la sută reprezintă furturi din biserici, a menţionat Arsenescu. Totodată, în baza de date de obiecte furate a Poliţiei, figurează peste 900 de icoane, date în căutare din 1990.

Comercializarea bunurilor culturale mobile nu se face în mod normal decât de agenţi autorizaţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), însă există o piaţă liberă, o piaţă "gri", care funcţionează, a mai spus Arsenescu, precizând că cei interesaţi de achiziţionarea acestor obiecte scumpe ar trebui să nu-şi asume riscul şi să cumpere în absenţa unui act de proveninenţă.

De asemenea, potenţialii cumpărători au la dispoziţie baza de date obiecte a Poliţiei cu bunuri culturale mobile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Icoane furate în valoare de 200.000 de euro, recuperate de la colecţionari, marţi, în Capitală.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Icoane furate în valoare de 200.000 de euro, recuperate de la colecţionari, marţi, în Capitală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei