Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 nov 2012 - Anul XVII, nr. 281 (5186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Nu merg să atac închisoarea unde e Năstase, în februarie are dreptul legal să fie eliberat

Vineri, 30 Noiembrie 2012 (16:17:30)

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Arad, răspunzând unei întrebări, că nu va merge "cu cagulă" să atace închisoarea în care este Adrian Năstase, adăugând că, din câte ştie, acesta are dreptul legal să fie eliberat în februarie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma afirmaţiei făcute la Brăila potrivit căreia "îl scoate" pe Adrian Năstase din închisoare, premierul Victor Ponta a fost întrebat cum va proceda, răspunzând că nu va ataca închisoarea cu cagulă.

"Mergeam pe stradă şi o admiratoare a domnului Năstase a zis «să nu uitaţi să-l eliberaţi». Am zis că sigur, sper să nu-l ţină în închisoare toată viaţa pe Adrian Năstase de dragul lui Băsescu. Din câte ştiu, în februarie are dreptul legal să fie eliberat (...) Toţi jurnaliştii lui Băsescu care îşi închipuiau că mâine seară îmbrăcat cu o cagulă atac închisoarea unde e domnul Năstase trebuie să se ducă să păzească închisoarea", a spus Ponta.

El a adăugat că nu şi-a schimbat părerea despre Năstase, pe care îl consideră în continuare cel mai bun premier pe care l-a avut România.

"Eu nu mi-am schimbat părerea despre domnul Năstase, cred în continuare că a fost cel mai bun prim-ministru, iar dacă se supără liberalii că spun asta, asta e. Dacă trebuie să-l ţinem în închisoare toată viaţa de dragul lui Băsescu sau Monica Macovei, înseamnă că suntem în comunism", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a făcut, joi, o vizită electorală în judeţul Brăilă, ocazie cu care s-a întâlnit cu un grup de susţinători, o persoană spunându-i: "Să-l scoateţi pe domnul Năstase de acolo!", iar el replicând: "Îl scoatem!".

Ponta a discutat, într-o vizită electorală în judeţul Brăilă, cu un grup de susţinători USL.

O femeie din mulţime i-a spus premierului "Să-l scoateţi pe domnul Năstase de acolo!", iar acesta a replicat: "Îl scoatem!".

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, poliţistul care venise să pună în executare sentinţa a intervenint, iar în confruntare politicianul şi-a tras un glonţ în gât, care i-a lezat şi umărul, rana provocată nefiind fatală. Năstase a fost operat în 21 iunie la Spitalul Floreasca, fiind externat în 26 iunie.

În 26 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Năstase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Pe de altă parte, Adrian Năstase a formulat şi o contestaţie în anulare în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii". Judecarea contestaţiei a fost amânată de două ori, întrucât nu se motivase hotărârea definitivă a completului de cinci judecători al instanţei supreme care la condamnat pe Năstase.

În motivare - dată publicităţii luni, 26 noiembrie - judecătorii ICCJ arată că pentru înlăturarea neliniştii şi tulburării sociale, pentru reintegrarea ordinii juridice, trebuie ca cei care au săvârşit infracţiuni să fie de îndată traşi la răspundere penală.

Pedeapsa - felul şi limitele acesteia - constituie criteriul principal prin care legea penală evaluează, determină şi diferenţiază gradul de pericol social abstract, generic al fiecărei infracţiuni în parte, mai arată ICCJ.

"Aplicarea şi executarea pedepsei se realizează în vederea atingerii unor scopuri bine definite: pe de o parte, în scopul prevenirii săvârşirii de noi fapte penale din partea infractorilor, prin reeducarea acestora şi din partea altor persoane, prin exemplaritatea pedepselor, iar pe de altă parte, în scopul restabilirii liniştii sociale şi al reintegrării ordinii juridice. Aplicarea şi executarea pedepselor pot conduce la atingerea scopurilor urmărite, dacă efectuarea lor are loc în timp util. În general, sancţionarea infractorilor prin aplicarea pedepsei devine cu atât mai eficace şi contribuie cu atât mai intens la realizarea scopurilor de mai sus, cu cât ea intervine într-un interval de timp cât mai scurt şi cât mai apropiat de momentul infracţiunii", se mai arată în motivarea condamnărilor definitive din dosarul Trofeul Calităţii.

De asemenea, precizează cei cinci judecători, exemplaritatea, care decurge din supunerea celui condamnat la executarea pedepsei, devine cu atât mai puternică cu cât punerea în executare se produce mai neîntârziat după condamnare. În aceste condiţii, conştiinţa socială are încă vie şi exactă imaginea pericolului pe care îl prezintă fapta şi făptuitorul, a urmărilor dăunătoare sau primejdioase ale faptei săvârşite şi va reacţiona mai adecvat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Nu merg să atac închisoarea unde e Năstase, în februarie are dreptul legal să fie eliberat.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Nu merg să atac închisoarea unde e Năstase, în februarie are dreptul legal să fie eliberat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum sa-nul scoatem trimis de
(30 nov 2012, 18:35:29
cum sa nu-l scoatem doar el este profanatorul tari si asa putem ajunge la sapa de lemn toti,vorba lui cel mai bun prin ministru!!!!!!!!!!!,cind tara avea bani???nu a facut nimic pai sa mai scoata acum romania din criza,asta nici-o data,nu am nimic cu nici un partid si nici nu ma intereseaza dar fata lui ponta nu-mi place de cind era in psd era un antipatic si asa va ramine poate sa schimbe o suta de partide tot hot ramine

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei