Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 nov 2012 - Anul XVII, nr. 261 (5166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat, producătorii agricoli iau în calcul "planul B"

Miercuri, 7 Noiembrie 2012 (16:06:09)

Mitingul din Piaţa Victoriei la care au participat, miercuri, aproximativ 1.000 de producători agricoli s-a încheiat în jurul orei 15.10, după ce liderii participanţilor le-au spus protestatarilor să meargă acasă, precizând că, în următoarele două zile, va fi discutat "planul B" de acţiune.

"Acum, să mergem acasă şi ne întoarcem cu utilaje", au spus liderii.

În timp ce plecau din faţa sediului Guvernului, protestatarii au strigat "Criminalilor!" către jandarmi.

Mitingul de miercuri, intitulat "SOS - Salvaţi agricultura!" şi autorizat de Primăria Capitalei ca adunare publică, a început în jurul orei 11.00. Protestul a fost organizat organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federaţia Crescătorilor de Bovine, Holstein.Ro şi Federaţia Romovis, în contextul nemulţumirilor legate, printre altele, de recuperarea subvenţiilor şi acordarea ajutorului de 220 de euro pe hectar.

Manifestaţia a fost paşnică până în jurul orei 14.00, când participanţii au devenit nervoşi pentru că nimeni de la Guvern nu a venit să le asculte doleanţele, astfel că gardurile de împrejmuire au fost folosite ca arme de atac faţă de jandarmi. În acest context, gaze lacrimogene au fost lansate înspre recalcitranţi, iar efective de jandarmi au intervenit pentru stingerea conflictului. Patru persoane au fost luate de jandarmi, însă oficialii Jandarmerie au spus că doar doi manifestanţi au fost ridicaţi.

O ambulanţă a fost solicitată pentru a acorda îngrijiri unui protestatar care ar fi fost agresat în timpul intervenţiei jandarmilor contra celor care aruncat cu garduri în forţele de ordine, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Protestatarul respectiv are un traumatism de piramidă nazală şi a fost transportat la Spitalul "Sf. Maria", au precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Un alt protestatar ridicat în timpul incidentelor a declarat că jandarmii l-au luat fără motiv, după ce s-a ţinut de gard din cauza gazelor lacrimogene, iar colegul său pentru care a fost chemată ambulanţa a fost lovit cu casca. El a explicat că, după ce jandarmii au împrăştiat gaze lacrimogene, s-a ţinut de gard, pentru a nu-şi pierde echilibrul, şi a fost ridicat din mulţime.

Protestatarul a precizat că jandarmii i-au dat drumul la scurt timp după aceea, fără să îl amendeze. Tot el a relatat că participantul la miting pentru care a fost chemată ambulanţa a fost lovit cu casca peste faţă de un jandarm şi are fractură de piramidă nazală.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a afirmat că protestatarii veniţi la sediul Guvernului nu acţionează în numele fermierilor pe care ar trebui să-i reprezinte, ci în numele unor interese pur politice.

"Eforturile ministerului sunt cunoscute şi încurajate de importante asociaţii din agricultură, care, deşi nu s-au manifestat în favoarea unei mişcări de protest, au fost anunţate ca parte a mişcării de stradă. Astfel, din cinci organizaţii care ar fi trebuit să protesteze astăzi în capitală doar două au continuat acest demers. Din păcate, atât LAPAR cât şi Holstein Ro nu acţionează în numele fermierilor pe care ar trebui să-i reprezinte, ci în numele unor interese pur politice", s-a arătat într-un comunicat al ministerului.

Reprezentanţii MADR spun că preşedintele Holstein Ro, Costel Caraş, este şi preşedintele unui partid politic, ceea ce "devalidează" întreaga acţiune organizată.

"Elocvent este faptul că protestul poartă aceeaşi denumire ca şi moţiunea simplă depusă în Parlament de către ARD. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua consultarea permanentă cu reprezentanţii fermierilor, astfel încât bugetul anului 2013 să reflecte creşterea sprijinului pentru sectorul agricol, proces care a început în perioada mai-octombrie 2012", s-a mai arătat în comunicat.

Reprezentanţii ministerului spun că stimulentele acordate agicultorilor au crescut în acest an. Astfel, sprijinul pe suprafaţă (SAPS + CNDP) a fost majorat cu 16%, până la aproape 155 de euro pe hectar, plăţile pentru bovine au urcat cu 22%, la 500 de lei pe animal, pentru păsări s-au majorat cu 11% şi pentru porci cu 13%. Totodată s-au înfiinţat noi forme de sprijin, cum ar fi cel pentru bivoliţele de lapte, de 187,5 euro pe animal, şi cel pentru taurine din rasa de carne, de 300 de euro.

Jandarmeria anunţa marţi că la miting sunt aşteptaţi 10.000 de participanţi, însă, miercuri, au venit de zece ori mai puţini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat, producătorii agricoli iau în calcul "planul B".
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat, producătorii agricoli iau în calcul "planul B"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Baaaaaaaa! trimis de
( 7 nov 2012, 16:53:03
Bai basisti inepti care sunteti voi protestatari, protestatarilor, cati ma din voi, declarati toate veniturile la fisc? Cati platiti ma, impozite corect? Cati luati ma subventii pe culturi inexistente? Da asa-i romanu', dupa ce a fost un an cracen din punct de vedere agricol, el cere, ca milogu', si acuza. Toata lumea e constienta ca agricultura are nevoie de sprijin, ca e un domeniu de maxim interes national, dar nu trebuie amestecata cu politica baaaa basistilor.Mi-e scarba de jegurile astea care ies in strada la comanda politica, un fermier adevarat se ocupa de bunastarea fermei, nu de jocuri politice.Pedelisti inepti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei