Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 nov 2012 - Anul XVII, nr. 261 (5166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Trebuie mare grijă cu întărirea politicii monetare, deficitul de cerere este consistent

Miercuri, 7 Noiembrie 2012 (14:33:25)

BNR mizează că puseul inflaţionist este temporar, deşi creşterea preţurilor este certă până în primăvara anului viitor, şi preferă controlul mai ferm al lichidităţii interne comparativ cu majorarea dobânzii cheie, mai ales că deficitul de cerere este semnificativ, a transmis miercuri Mugur Isărescu.

"Factorul care temperează inflaţia şi ne determină să spunem că acest puseu este temporar este deviaţia PIB, adică deficitul de cerere. Atât timp cât deficitul de cerere tinde să se accentueze înseamnă că mixul de politici, inclusiv politica monetară este tare (...) Trebuie să avem mare grijă când ne gândim să întărim politica monetară pentru că suntem într-un deficit de cerere, chiar consistent", a spus guvernatorul BNR.

De altfel, în cursul prezentării privind raportul asupra inflaţiei, Isărescu a adus cel mai adesea în discuţie problema deficitului de cerere, care tinde să se accentueze în 2013, lăsând să se înţeleagă că în lipsa unor măsuri ferme de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene BNR se teme de un nou an cu stagflaţie.

Isărescu a declarat în luna octombrie, la Varşovia, că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

BNR a menţinit vineri la 5,25% dobânda de politică monetară, în linie cu aşteptările analiştilor.

Isărescu a explicat miercuri că majorarea dobânzii, dacă ar fi fost însoţită de o politică laxă a lichidităţilor, "aproape că nu ar fi avut niciun impact".

"Prima reacţie normală este să vii cu dobânzile pieţei în apropierea dobânzii simbol, de refinaţare, şi apoi să te gândeşti la mişcarea subsecventă de creştere a dobânzilor prin creşterea ratei dobânzii de politică monetară (...) Avem, nu neapărat creşterea inflaţiei, ci riscul ca aceste creşteri de preţuri să ducă la o deteriorare a anticipaţiilor, adică o dezancorare a anticipaţiilor. Pentru perioada următoare, prevedem până spre martie-aprilie o inflaţie anuală în jur de 5%, iar cea medie anuală ducându-se uşor spre 4%. E clar că preţurile sunt în creştere pe ambii indicatori. Ceea ce ne va determina să luăm o măsură sau alta este caracterul tranzitoriu", a explicat Isărescu.

Şeful BNR a arătat că în prima şedinţa de politică monetară de anul viitor nu vor putea apărea surprize din partea politicilor propuse de viitorul guvern, pentru că România se află într-un acord de finanţare cu instituţiile internaţionale, dar pe parcursul intervenţiei a menţionat printre riscurile cu grad de materializare mai ridicat reformele structurale, unde România deja înregistrează întârzieri considerabile.

El a arătat că România a avut cea mai mare creştere la preţurile alimentare din regiune, alături de Polonia, cu amendamentul că în coşul de inflaţie intern alimentele deţin o pondere de 33%, record în cadrul UE.

BNR a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Trebuie mare grijă cu întărirea politicii monetare, deficitul de cerere este consistent.
 Vizualizări articol: 435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Trebuie mare grijă cu întărirea politicii monetare, deficitul de cerere este consistent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei