Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2012 - Anul XVII, nr. 260 (5165)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii în zonele izolate, potrivit unui proiect al MS

Marţi, 6 Noiembrie 2012 (15:43:56)

Ministerul Sănătăţii (MS) dă posibilitatea dentiştilor, printr-un proiect de ordin, să aibă cabinete mobile pentru intervenţii simple în zonele izolate, în condiţiile scăderii numărului de consultaţii stomatologice, de la 1,62 pe locuitor în 1998, la 0,35 în 2008.

Cabinetele mobile vor fi dotate cu truse ce pot fi sterilizate şi cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, se precizează în proiectul lansat marţi în dezbatere publică.

Proiectul de ordin reglementează organizarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină dentară, inclusiv a celor mobile.

Potrivit referatului pentru aprobarea proiectului de ordin, în prezent, acordarea serviciilor de medicină dentară se realizează la nivelul cabinetelor de medicină dentară organizate şi înfiinţate la nivelul structurilor imobile.

În 2010, în România, erau înregistraţi 12.990 de medici stomatologi, revenind 1.650 de locuitori la un medic stomatolog şi 6,1 stomatologi la 10.000 locuitori, se mai precizează în referat.

Conform datelor disponibile la nivelul Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii (CNOASIIDS), tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost una în continuă scădere, de la 1,09 consultaţii şi tratamente pe locuitor în 1970 la 1,62 în 1998, pentru a ajunge, în 2008, la 0,35 consultaţii şi tratamente pe locuitor.

Populaţia din zonele rurale, precum şi cea din ariile administrativ teritoriale defavorizate, nu au acces la servicii de medicină dentară datorită absenţei unor unităţi medicale autorizate, astfel fiind necesară parcurgerea unor distanţe mari pentru obţinerea acestor servicii medicale, se mai arată referatul de aprobare a ordinului.

În aceste condiţii, autorităţile vor să permită dentiştilor să aibă unităţi mobile, la care să acorde consultaţii şi tratamente simple.

Potrivit proiectului, cabinetul de medicină dentară propriu-zis, indiferent de sistemul în care funcţionează (închis, semideschis sau deschis), va avea alocat, pentru fiecare unitate de lucru, un spaţiu de minimum nouă metri pătraţi, respectiv şase metri pătraţi, dacă este mobil.

Prin acest proiect, spun iniţiatorii, se asigură cadrul legal necesar pentru îmbunătăţirea accesului la consultaţii şi tratamente stomatologice în România şi dezvoltarea activităţilor de profilaxie şi de educaţie pentru sănătate orală.

"Cabinetele medicale şi de medicină dentară, inclusiv cabinetul mobil de medicină dentară, pot asigura sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor şi materialelor sanitare, pe baza contractelor încheiate cu unităţi specializate şi autorizate în acest sens", se mai arată în proiect.

De asemenea, în toate unităţile dentare, inclusiv cele mobile, trebuie respectate obligatoriu normele igienico-sanitare.

Potrivit proiectului, unităţile vor avea asigurată apa potabilă şi racordare la reţeaua de canalizare a localităţii astfel încât apele uzate să nu producă poluarea apei, aerului şi solului.

Este necesară, de asemenea, dotarea cu instalaţii proprii de colectare, tratare şi evacuare a apelor uzate, astfel încât să nu se producă poluarea solului, a apei şi a aerului, şi la cabinetele medicale din localităţile în care nu există sisteme publice de canalizare, dar şi la cele mobile. În plus, deşeurile rezultate în urma activităţilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate şi neutralizate conform prevederilor legale în vigoare.

În cabinete va fi asigurat unui microclimat corespunzător, lumină naturală şi artificială necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii medicale şi de medicină dentară.

Proiectul impune şi asigurarea limitării zgomotului sub normele admise şi asigurarea protecţiei antifonice eficiente în interiorul şi în afara cabinetelor. De asemenea, cabinetele trebuie să aibă asigurate materiale pentru efectuarea curăţeniei, dezinfectante, antiseptice şi decontaminante autorizate/înregistrate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

"Personalul va avea echipament de protecţie specific, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi va fi instruit periodic privind precauţiile universale", se mai arată în proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii în zonele izolate, potrivit unui proiect al MS.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii în zonele izolate, potrivit unui proiect al MS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei