Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 oct 2012 - Anul XVII, nr. 253 (5158)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Fule a sugerat ca partidele să ia măsuri pentru ca de la 1 iulie 2013 MCV să fie istorie

Luni, 29 Octombrie 2012 (14:26:13)

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, că Stefan Fule, comisarul UE pentru Extindere, a sugerat ca, indiferent de culoarea viitorului Parlament, forţele politice din România să ia măsurile interne pentru ca de la 1 iulie 2013 MCV să fie istorie.

El a făcut această afirmaţie după întâlnirea de la Senat cu comisarul european pentru Extindere şi Politică de vecinătate, Stefan Fule.

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului a mai spus că neîmplinirile României şi ale guvernelor de la Bucureşti nu trebuie să fie folosite ca pretext pentru stoparea extinderii UE.

"Există un risc ca faptul că România a avut o performanţă submediocră în ultimii cinci ani şi nu şi-a folosit pe deplin avantajele, influenţa, dimensiunea şi resursele pentru a putea să fim un exemplu de succes. (…) Poate şi greşelile noastre pot să fie o sursă de înţelepciune pentru ţări pentru a nu le repeta", a spus el, la finalul întâlnirii dintre membri ai Comisiilor de afaceri europene şi de politică externă din Parlament cu oficialul UE.

Senatorul a subliniat că România a rezistat tentaţiei de a folosi dreptul de veto, pe care orice stat membru îl are, atunci când Croaţia a fost invitată să devină membru al UE, neavând un mecanism de cooperare şi verificare pe zona de justiţie şi luptă împotriva corupţiei aşa cum România şi Bulgaria au.

Acesta a adăugat, de asemenea, că România nu a folosit dreptul de veto atunci când Serbia a fost invitată să aibă discuţii cu privire la aderare, deşi drepturile comunităţilor româneşti din Voivodina şi Valea Timocului nu sunt respectate de către Belgrad.

"De aceea, o sugestie subtilă pe care comisarul Fule ne-a făcut-o astăzi (…) este că, în pofida acestei atmosfere preelectorale, toate forţele politice din România ar putea să ajungă la o minimă înţelegere cu privire la un obiectiv comun care ar face bine României şi ar face bine Europei şi ar face bine procesului de extindere, acela ca, indiferent de culoarea politică a viitorului Parlament, să luăm toate măsurile interne necesare astfel încît la 1 iulie 2013, când Croaţia, cel de-al 28-lea stat al UE va adera oficial la Uniune, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria să fie deja istorie", a spus Geoană.

Potrivit acestuia, "orice discuţie despre Schengen, despre Zona euro pentru România nu va fi posibilă atâta vreme cât România va avea MCV şi cât reputaţia României va fi apăsată de această obligaţie".

"Putem să facem în şase luni, dacă ne înţelegem cu toţii şi ne apucăm de treabă, ca această povară să fie înlăturată", a fost de părere preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului.

La rândul său, Stefan Fule, a declarat că, în opinia sa, cel mai important lucru este că ţări precum România sunt gata să sprijine Comisia să vină cu o modalitate nouă pentru a fi sigură că Mecanismele de Cooperare şi Verificare nu mai sunt necesare pentru că sistemul face ca ţările candidate să fie sută la sută gata să îşi asume obligaţiile luate pentru a deveni membru UE.

"Am discutat cât de important este, în pofida crizei financiare actuale, să se continue procesul de lărgire (UE), pentru că acest proces şi cel acel de adâncire a integrării sunt parte a ADN-ul Uniunii Europene, chiar de la începutul ei", a spus demnitarul european.

El a menţionat că aceste politici întăresc UE şi nu o slăbesc, iar lărgirea a reprezentat întotdeauna "o parte a solţiei şi nu o parte a problemei".

Întrebat pentru ce ţări care au în perspectivă integrarea în UE România ar putea fi un exemplu, Stefan Fule a răspuns: "Pentru toate".

Acesta a subliniat că, în pofida alegerilor parlamentare care se apropie, cei cu care s-a întâlnit au arătat că sunt gata să dicute nu numai în legătură cu provocările interne ci şi despre felul în care România ar putea să contribuie la dezvoltarea regională, pacea, prosperitatea şi stabilitatea în Balcani şi în parteneriatul estic.

Fule a adăugat că a discutat, de asemenea, cu senatorii din cele două Comisii parlamentare despre parteneriatul estic despre sinergia Mării Negre, despre instituţiile democratice şi rolul Parlamentului în România, dar şi în regiune. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Fule a sugerat ca partidele să ia măsuri pentru ca de la 1 iulie 2013 MCV să fie istorie.
 Vizualizări articol: 407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Fule a sugerat ca partidele să ia măsuri pentru ca de la 1 iulie 2013 MCV să fie istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei