Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 oct 2012 - Anul XVII, nr. 251 (5156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O contabilă la ADR şi soţul său, deferiţi justiţiei pentru o fraudă de peste 2,7 milioane euro

Vineri, 26 Octombrie 2012 (15:22:37)

O contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi a Institutului de Cercetare a fost deferită justiţiei, pentru că în complicitate cu soţul ei ar fi falsificat 170 ordine de plată în valoare de 2,7 milioane euro, banii intrând în contul unei firme a familiei sale

Pentru a reecupera banii, procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Druţă Cosmina, Naica Vasile şi SC Vangher SRL, respectiv pe conturi bancare, un autoturism de lux, 37 de imobile (terenuri şi apartamente) şi 232 de bijuterii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a Cosminei Druţă, în stare de arest preventiv, contabil la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi la Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), asociat şi administrator la SC Vangher SRL, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (163 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (170 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (436 acte materiale), uz de fals, în formă continuată (436 acte materiale), spălare de bani, în formă continuată.

De asemenea, a fost deferit justiţiei Vasile Naica, administrator legal al societăţii Vangher şi soţul Cosminei, pentru spălare de bani, în formă continuată, dar şi societatea Vangher, persoană juridică română, pentru spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit DNA, Cosmina Druţă, în calitatea sa de contabil ADR Nord Vest şi SC IRCETT SA, a profitat de atribuţiile sale de serviciu, respectiv acelea de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, în scopul însuşirii pe nedrept de sume de bani din patrimoniul acestor persoane juridice.

Concret, în perioada septembrie 2009-iulie 2012, inculpata Cosmina Druţă, utilizând mijloace frauduloase (ordine de plată falsificate), a indus în eroare reprezentanţii unităţilor bancare unde aveau deschise conturi instituţiile la care era contabil şi i-a determinat să transfere suma totală de 11.537.204,31 lei (echivalentul a aproximativ 2.704.771,84 euro) din conturile ADR Nord Vest şi SC IRCETT SA în contul firmei sale Vangher. Inculpata ar fi falsificat personal aceste documente bancare şi ar fi solicitat transferurile în baza unor operaţiuni comerciale inexistente, arată DNA.

Pentru a ascunde toate aceste transferuri frauduloase, inculpata Druţă a falsificat 170 de înscrisuri reprezentând extrasele de cont ale ADR Nord Vest, depuse în contabilitatea acestei instituţii, ordinele de plată ale IRCETT SA, declaraţiile pentru plata obligaţiilor la Bugetul de stat şi Bugetele asigurărilor sociale şi ordinele de plată aferente întocmite pe numele SC IRCETT şi facturi fiscale. Una dintre consecinţele acestor acţiuni a fost şi diminuarea sau chiar neplata contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru partea vătămată ADR Nord Vest.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a sumei de 11.537.204,31 lei transferate în mod fraudulos în conturile firmei sale Vangher, inculpata Druţă Cosmina a înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale 91 de operaţiuni comerciale fictive cu presupuşi clienţi diverşi, pentru o parte din această sumă, iar o parte din transferuri nu le-a înregistrat deloc. De asemenea, suma totală de 184.200 lei a fost transferată în conturile unor persoane fizice sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive pentru ca, ulterior, aceşti bani să fie retraşi din conturi de persoanele respective şi remişi inculpatei sau altor persoane la indicaţiile acesteia.

Banii proveniţi din aceste activităţi frauduloase au fost utilizaţi pentru plata salariului său ca angajat al firmei sale, plăţi către inculpată, ca persoană fizică, pentru achiziţionarea unor terenuri şi apartamente în localităţi din apropierea municipiului Cluj Napoca cât şi pentru achiziţionarea de bijuterii din aur şi a două autoturisme de lux. În cazul acestor achiziţii, inculpata a fost sprijinită de soţul său, inculpatul Naica Vasile, în calitate de administrator legal al învinuitei SC Vangher SRL sau în nume personal, prin participarea la semnarea contractelor de vânzare-cumpărare.

Părţile vătămate ADR Nord Vest şi SC IRCETT SA s-au constituit părţi civile în cauză, fără a preciza sumele exacte pe care le solicită.Pe parcursul urmăririi penale, inculpata Druţă Cosmina a restituit din contul Vangher SRL în contul părţii civile ADR Nord Vest suma de 261.483,74 lei, iar în contul părţii civile SC IRCETT SA suma totală de 414.158,14 lei.

În 3 august 2012, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatei Cosmina Druţă pentru 29 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

Tribunalul Cluj se va pronunţa asupra vinovăţiei celor doi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O contabilă la ADR şi soţul său, deferiţi justiţiei pentru o fraudă de peste 2,7 milioane euro.
 Vizualizări articol: 415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O contabilă la ADR şi soţul său, deferiţi justiţiei pentru o fraudă de peste 2,7 milioane euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei