Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 oct 2012 - Anul XVII, nr. 251 (5156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MDRT:Presuspendarea POR blochează plăţi de 200 mil.euro; beneficiarii neafectaţi "pentru moment"

Vineri, 26 Octombrie 2012 (19:05:49)

Programul Operaţional Regional (POR) va fi presuspendat pe cinci din cele şase axe, iar timp de maxim două luni vor fi blocate decontări în relaţia cu Comisia Europeană de circa 200 milioane euro, potrivit MDRT, care precizează că decizia nu va afecta "pentru moment" beneficiarii.

Axele care intră în presuspendare sunt Axa 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Axa 4 – Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Axa 6 – Asistenţă tehnică, conform notificării Comisiei Europeane.

"Aceasta înseamnă că, pentru o perioadă de maxim două luni, Comisia Europeană nu va efectua plăţi în contul cererilor de rambursare verificate de autoritatea de management din cadrul MDRT. Vor fi blocate, aşadar, decontări de cheltuieli în relaţia cu Comisia în valoare de aproxomativ 200 de milioane de euro. Decizia nu va afecta, însă, pentru moment, beneficiarii. Măsura a fost adoptată de Comisia Europeană ca urmare a unei misiuni de audit derulate la nivelul POR în perioada februarie-mai 2012. Ca urmare a acestei misiuni de audit au fost verificate achiziţiile publice desfăşurate de beneficiari în perioada 1 ianuarie – 31 decembie 2011 pentru un eşantion de cereri de rambursare în valoare de 90 milioane euro (139 cereri de rambursare) reprezentând 30,28 % din totalul cheltuielilor decontate cu Comisia Europeană", se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Rezultatul acestei misiuni de audit a evidenţiat faptul că, în cursul anului 2011, achiziţiile publice desfăşurate de beneficiari nu s-au derulat în conformitate cu legislaţia în vigoare, potrivit instituţiei.

"Situaţia cu care ne confruntăm, de presuspendare a plăţilor pentru cinci din cele şase axe ale Programului Operaţional Regional, putea fi evitată dacă vechea conducere a ministerului ar fi fost preocupată de consolidarea sistemului de management şi control al programului. Subliniez acest lucru pentru că, în fond, măsurile solicitate de Comisia Europeană vin să corecteze nereguli din perioada 2009-2011", a declarat în comunicat Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării.

Pentru a înlătura deficienţele în sistemul de management şi control a POR, actuala conducere a ministerului a adoptat, începând din această vară, o serie de măsuri. O parte dintre măsurile solicitate în notificarea trimisă de Comisia Europeană au fost deja aplicate, începând cu data de 1 august 2012, la nivelul Programului Operaţional Regional, sau sunt în curs de implementare, se spune în comunicat.

Astfel, MDRT precizează că a înfiinţat Serviciul Verificare Achiziţii Publice şi Conflict de Interese POR, la nivelul instituţiei, precum şi unităţi de verificare a achiziţiilor publice derulate de beneficiari, la nivelul Organisemlor Intermediare.

O altă cerinţă, privind evaluarea performanţei Organismelor Intermediare, este în curs de implementare. Totodată, MDRT a început elaborarea unei noi liste pentru verificarea conflictului de interese concomitent cu elaborarea unei noi proceduri de control a conflictului de interese ce urmează a fi pusă în aplicare prin intermediul Organismelor Intermediare.

"Rezultatele acestor măsuri adoptate de conducerea actuală a MDRT ar trebui să conducă la consolidarea sistemului de management şi control al POR şi, pe viitor, la evitarea unor eventuale măsuri de suspendare, ca decizie extremă aplicată de CE. În prezent, la nivelul POR se derulează o misiune pentru auditul de sistem al programului, care ar trebui să evidenţieze că măsurile adoptate sunt eficiente, cu toate că există perspectiva menţinerii unor nereguli în cadrul programului, generate de procedurile de achiziţii publice desfăşurate în trecut de beneficiari. Conducerea ministerului regretă situaţia existentă şi faptul că vechea conducere a ministerului nu a fost preocupată de consolidarea sistemului de management şi control a POR şi asigură beneficiarii, pentru moment, că nu vor fi afectaţi de măsurile de presuspendare stabilite de CE.", se mai spune în comunicat.

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a scris, vineri, pe blog, că este dispusă dea sfaturi lui Eduard Hellvig privind absobţia fondurilor europene, arătând că România ar trebui, de exemplu, să investească în pârtii, telegondole şi în modernizarea şi extinderea staţiunilor montane. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MDRT:Presuspendarea POR blochează plăţi de 200 mil.euro; beneficiarii neafectaţi "pentru moment".
 Vizualizări articol: 866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MDRT:Presuspendarea POR blochează plăţi de 200 mil.euro; beneficiarii neafectaţi "pentru moment"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei