Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2012 - Anul XVII, nr. 244 (5149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa

Joi, 18 Octombrie 2012 (16:35:58)

Diplomele univeristăţior acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa şi invers, după ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la Bucureşti, de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin.

"Există o Convenţie internaţională de la Lisabona care, în principiu, pune în lege posibilitatea recunoaşterii diplomelor, dar recunoaşterea efectivă revine celor două state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astăzi, care va fi ratificat de Parlament şi prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele două state recunoaşterea diplomei univeristare", a explicat ministrul Educaţiei.

Andronescu a mai spus că Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) recunoştea fără probleme stagiile făcute în Franţa de studenţi români.

Prin acest tratat, recunoaştere diplomelor devine valabilă fără acordul dintre universităţi, cum se practică atunci când nu există un astfel de acord. "Recunoaşterea diplomelor devine obligatorie după ratificarea tratatului, pentru orice program de studiu acreditat. Sigur, până la sfârşitul acestui an, tratatul va fi ratificat de Parlament", a mai spus ministrul Educaţiei, care a precizat că România a mai avut un acord similar cu Republica Moldova, dar au fost unele probleme legate de acesta.

"Cred că mai avem un tratat similar cu Italia", a adăugat ministrul.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, Franţa primeşte la studii, în învăţământul superior, cei mai mulţi studenţi.

"Avem, în România, cele mai multe teze realizate în co-tutelă cu universităţi franceze, avem foarte multe acorduri directe între universităţi. Există foarte multe lucrări de cercetare pe proiecte europene care se derulează cu participarea cercetătorilor români şi francezi, precum şi programe de masterat în co-tutelă cu univeristăţi franceze şi visiting profesori veniţi din Franţa. Mobilitatea pe care o gândim la nivelul studenţilor şi profesorilor are cea mai mare anvergură spre Franţa. Vorbim despre internaţionalizarea învăţământuluui. Acesta este şi un criteriu de ranking pentru universitate - numărul studenţilor străini", a mai spus Andronescu.

În universităţile din România sunt mulţi studenţi francezi, iar în ultimii ani, numai la Medicină au venit peste 1.500 de de tineri. "Cred că valoarea şcolii de medicină din România este un atu pentru tinerii francezi care vin să înveţe la noi", a mai spus Andronescu.

Rectroul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, crede că tratatul încheiat cu Franţa va reduce birocraţia. "După ştiinţa mea, nu au fost probleme cu studenţii care au studiat în Franţa. În toate cazurile, le-au fost recunoscute stagiile de pregătire, iar asta, cu certitudine, în baza propriilor acorduri bilaterale", a mai spus rectorul UB.

Tot joi, Universitatea din București a primit de la Ambasada Franţei cheile Vilei Noël, unde va funcţiona Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CeReFREA - Centre Régional Francophone d’Études Avancées en Sciences Sociales).

Astfel, proiectul care a câștigat prestigiosul premiu Louis D. al Academiei Franceze, în valoare de 750.000 de euro, va transforma Vila Noël, fost sediu al Serviciului de Cooperare al Ambasadei Republicii Franceze în România, într-un pol de excelență pentru studiul științelor sociale francofone: Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CeReFREA).

Misiunea CeReFREA este aceea de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a primi profesori, cercetători, doctoranzi și post-doctoranzi în mobilitate și de a susține rețele de cercetare în domeniul științelor sociale prin conferințe, evenimente științifice, seminarii și programe, a explicat ambasadorul Franţei, Philippe Gustin.

Vila Noël beneficiază de o suprafață utilă de aproximativ 800 de metri pătraţi şi are săli de conferințe și de seminarii, o bibliotecă și birouri individuale.

Clădirea permite și amenajarea unor camere pentru cinci-opt rezidenți, precum și a unei cafenele.

Partenerii în activitățile CeReFREA sunt Universitatea București (prin Facultatea de Științe Politice, Noua Școală Doctorală Francofonă în Științe Sociale-EDSS, Colegiul Juridic Franco-Român al Facultății de Drept-CJFR și Catedra Senghor), New Europe College-NEC, Institutul de Studii Avansate în Științe Sociale şi Noua Universitate Bulgară (prin Departamentul de Științe Politice, Sofia-SPNUB).

Înfiinţată în 1864, Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ superior din România.

În facultăţile Universităţii Bucureşti sunt 2.700 de studenţi francofoni la ştiinţe sociale, iar 600 dintre ei vor primi diplomă franco-română. De asemenea, la masterul francofon sunt aproape 200 de studenţi.

Prin CeReFREA, instituţia își propune să devină un pol de excelenţă francofonă pentru cercetare în Europa Centrală şi de Sud-Est.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei