Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2012 - Anul XVII, nr. 242 (5147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Meiu, ANPC: Nu există garanţie europeană pentru produsele achiziţionate online din alte state

Marţi, 16 Octombrie 2012 (15:35:39)

Persoanele care achiziţionează produse online din alte ţări trebuie să fie foarte atente la condiţiile vânzătorului şi să ştie că nu există garanţie europeană pentru respectivele produse, garanţia fiind acordată în ţara de unde au fost cumpărate acestea, afirmă Mihail Meiu, director în cadrul ANPC.

Directorul ANPC a atras atenţia asupra achziţiilor de pe Internet din străinătate şi plata cu cardul, întrucât autoritatea pentru protecţia consumatorului din România nu poate interveni în cazurile transfrontaliere, dacă există probleme, mai ales cele privind garanţia.

"Nu există garanţie europeană, garanţia ţi-o dă vânzătorul din ţara ta. Degeaba cumperi un produs din străinătate crezând că o să ai garanţie în România. Trebuie să te întorci cu produsul în ţara respectivă şi acolo să încerci ceva", a spus Meiu într-o conferinţă de presă organizată de Visa Europe.

El a arătat că utilizatorii de Internet sunt foarte tentaţi să cumpere produse online, dar în acest tip de comerţ sunt foarte multe capcane în care un consumator neavizat poate să cadă. Acesta trebuie să citească foarte bine condiţiile, dacă respectivul comerciant vinde şi în România, care sunt costurile de transport şi cum se acordă garanţia, fiecare ţară putând să impună propriile condiţii, cu aspecte suplimentare faţă de directiva europeană care reglementează acest domeniu.

Comisia Europeană are în lucru un proiect de regulament privind realizarea unor sisteme alternative de soluţionare a plângerilor consumatorilor, inclusiv cele transfrontaliere, la care ANPC participă în cadrul unor grupuri de lucru.

Regulamentul va prevede rezolvarea pe cale amiabilă a plângerilor transfrontaliere, pe o platformă online, unde consumatorul va depune plângerea, la care ataşează documente justificative, acestea fiind analizate ulterior şi soluţionate.

Aderarea comercianţilor la acest sistem este voluntară, iar cei care au intenţia să înşele consumatorul nu vor adera la sistem, caz în care cel care cumpără nu va fi protejat de această lege, apreciază Meiu.

ANPC primeşte circa 60.000 de reclamaţii pe an din toate domeniile, dintre care jumătate sunt întemeiate. O parte dintre reclamaţii privesc probleme de comerţ transfrontalier, pe care instituţia nu le poate soluţiona. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meiu, ANPC: Nu există garanţie europeană pentru produsele achiziţionate online din alte state.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meiu, ANPC: Nu există garanţie europeană pentru produsele achiziţionate online din alte state0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei