Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 sep 2012 - Anul XVII, nr. 218 (5123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 2008, a primit placheta Bucureştiului

Marţi, 18 Septembrie 2012 (16:18:18)

Profesorul Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008 pentru descoperirea virusului imunodeficienţei umane, a primit, marţi, placheta oraşului Bucureşti, din partea Primarului General, Sorin Oprescu.

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Medicină şi Farmacie, acolo unde a fost lansat proiectul "Momentul Magellan al Medicinei", contribuţia românească la programul Global Ethics, iniţiativă a Federaţiei Mondiale a Cluburilor pentru UNESCO.

"Înainte de toate, doresc să va mulţumesc pentru că astăzi reveniţi în mijlocul comunităţii academice a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", onorându-ne cu prezenţa în dubla Dumneavoastră calitate, cea de laureat al Premiului Nobel şi cea de Doctor Honoris Causa al celei mai prestigioase Universităţi de Medicină din România. Ca mulţi dintre confraţii mei, doresc să salut lansarea Momentului Magellan, contribuţia României pentru punerea în valoare a patrimoniului nostru cultural şi ştiinţific, în contextul creat de programul Global Ethics. Domnule profesor Montagnier, îmi revine deosebita plăcere şi onoare de a va înmâna astăzi, în semn de recunoaştere a contibuţiei dumneavoastră la dezvoltarea ştiinţelor medicale, placheta Municipiului Bucureşti. Sper ca prin acceptarea acesteia să fiţi de acord să construim împreună o nouă punte de cooperare la nivel european, în împlinirea aspiraţiilor noastre, ale generaţiilor ce ne-au precedat, precum şi a celor care ne vor succede", a declarat, marţi, la ceremonie, Sorin Oprescu.

La rândul său, profesorul Luc Montagnier a vorbit despre necesitatea intensificării eforturilor pentru depistarea precoce a bolilor cronice sau infecţioase, dar şi despre importanţa stimulării sistemului imunitar.

"Sunt onorat să primesc Placheta Oraşului Bucureşti. (...) Mă aflu astăzi aici nu doar din respect pentru acest eveniment, ci şi pentru a discuta cu colegii mei, medici şi cercetători, despre situaţia medicală radicală. Ne confruntăm cu probleme comune tuturor ţărilor, mai cu seamă în Europa, şi cred că este nevoie de colaborare în ceea ce priveşte bolile infecţioase precum hepatita, virusul HIV, dar şi în ceea ce priveşte maladiile cronice care afectează din ce în ce mai mult populaţia în vârstă dar şi pe cea tânără, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare. Toate aceste maladii au o importantă deosebită şi preocupă din ce în ce mai mult societatea, pentru că ele trebuie prevenite. Astfel, mesajul meu este acela că trebuie găsite mijloacele pentru a diagnostica precoce începutul acestor maladii şi, astfel, să le oprim evoluţia", a precizat profesorul Luc Montagnier.

Totodată laureatul premiunui Nobel pentru Medicină a primit şi Placheta Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, oferită de rectorul Universităţii, prof. Dr. Ionel Sinescu.

"Sunt deosebit de onorat de faptul că o personalitate de un asemenea calibru se află astăzi la Bucureşti, într-o universitate în care germenii ştiinţei, ai cercetării şi ai academismului s-au ridicat la cel mai înalt nivel pe care şi dumnealui l-a atins", a spus Ionel Sinescu.

Laureatul premiului Nobel petnru medicină, profesorul Luc Montagnier, care a descoperit virusul imunodeficienţei umane, este absolvent al Facultăţii de Medicină şi al Facultăţii de Ştiinţe Biologice ale Universităţii din Paris. La vârsta de 23 de ani a devenit asistent universitar, iar după o perioadă de stagiu postdoctoral în două laboratoare britanice, şi-a petrecut următorii ani de carieră în Institutul Curie şi, aproape 30 de ani, în Institutul Pasteur din Paris.

În cadrul noului Departament de Virusologie de la Institutul Pasteur, profesorul Luc Montagnier a fondat Unitatea de Cercetare Virală Oncologică, unde şi-a dedicat activitatea studiului virusurilor cancerigene, în special retrovirusurilor oncogene, aspectelor biochimice ale interferonului şi transformărilor maligne, inclusive la schimburile membranare în relaţie cu creşterea pe mediul de agar, o nouă proprietate a celulelor maligne din culturi, la descoperirea cărora a contribuit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 2008, a primit placheta Bucureştiului.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 2008, a primit placheta Bucureştiului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei