Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 sep 2012 - Anul XVII, nr. 214 (5119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisarul Cioloş: România ar putea introduce din 2014 plăţi directe pe hectar diferenţiate regional

Joi, 13 Septembrie 2012 (16:32:54)

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture, că România ar putea să introducă din 2014, în urma negocierii cu UE a Politicii Agricole Comune, plăţi directe la hectar diferenţiate pe regiuni, care să ofere o mai mare flexibilitate a finanţării.

"Noi suntem obişnuiţi, pentru că aşa a început sistemul acesta de la aderare, cu plăţi directe la hectar. Cât hectare ai, se calculează suma la hectar, care e aceeaşi în toată România. Există state membre, şi România poate avea abordarea aceasta din 2014, care au plăţi directe calculate la nivel regional. Deci, în anumite regiuni ai anumite condiţii, poate mai nefavorabile, şi dacă vrei să susţii agricultura poate că trebuie să dai mai mult în anumite regiuni decât în altele unde preţul de pe piaţă poate să compenseze eventuale plăţi directe mai scăzute şi să nu se simtă în veniturile agricultorului. Şi atunci direcţionezi cumva într-o anumită perioadă anumite regiuni, anumite structuri de producţie, anumite sectoare", a declarat Cioloş, comisarul european pentru agricultură.

De asemenea, el a arătat că abordarea regională şi sectorială a agriculturii naţionale, în funcţie de realităţile din diferite regiuni sau sectoare de producţie, este prezentă în ţări membre mai vechi, cum ar fi Germania, Franţa, Italia şi Spania, şi poate fi valabilă şi în România pentru că sunt diferenţe între producţia de lactate în Câmpia Română şi cea din Apuseni sau Carpaţi, între sectoarele de legume-fructe sau cereale din diferite zone ale ţării.

"Abordările astea cred că e important să existe la nivel naţional, pornind de la o înţelegere a realităţii din România, atunci când vin autorităţile din România să negocieze viitorul PAC. Ca să ştii de fapt ce rezultat vrei să obţii şi cum poţi să foloseşti instrumentele PAC ca să corectezi anumite puncte slabe, să pui în valoare anumite puncte tari şi ca să creezi noi oportunităţi care nu există în momentul de faţă, dar pot fi create printr-un anumit tip de finanţare care poate să vină de la Bruxelles. Deci, când ai abordarea aceasta şi ştii acasă când vrei, poţi să vii la Bruxelles să negociezi anumite specificităţi care să se regăsească la PAC, dar să răspundă la nevoile tale", a argumentat Cioloş.

Totodată, comisarul european a spus că această abordare este mai puţin prezentă în noile ţări membre, unde "lumea aşteaptă să spună comisarul ce să facă sau ce să nu facă".

"E foarte greu, pentru că nu poate un om de la Bruxelles să îşi asume responsabilitatea asta. Dar au început deja să fie gândite şi în România, dar cred că nu trebuie lăsate doar la latitudinea ministrului Agriculturii sau Guvernului, ci trebuie o abordare gândită la nivelul întregului sector privind viitorul sectorului respectiv", a declarat Cioloş.

Potrivit acestuia, România ar trebui să gândească şi o direcţie de dezvoltare a agriculturii cu ţinte pentru următorii 10-15 ani.

"Trebuie stabilite nişte ţinte în perspectivă, în toate statele membre cu sector agricol important, mă lovesc de fiecare dată de abordarea asta. Fiecare are o abordare a lor pe 10-15 ani şi reforma PAC vine şi schimbă anumite prevederi. (...) În unele noi state membre, printre care şi România, propunerile de la Comisie aproape că intră prin brânză, pentru că nu sunt fixate foarte clar nişte obiective", a argumentat Cioloş, arătând că există şi o parte pozitivă a acestei realităţi pentru că există o mai mare flexibilitate şi nu inerţie faţă de reforma PAC propusă de Comisie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul Cioloş: România ar putea introduce din 2014 plăţi directe pe hectar diferenţiate regional.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisarul Cioloş: România ar putea introduce din 2014 plăţi directe pe hectar diferenţiate regional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei