Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 sep 2012 - Anul XVII, nr. 213 (5118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UNCR: Valls etichetează rasist un întreg grup de oameni; Guvernul francez să oprească expulzările

Miercuri, 12 Septembrie 2012 (17:15:46)

Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi (UNCR) susţine că ministrul francez Manuel Valls a etichetat rasist un întreg grup de oameni ca fiind "toată mizeria din lume şi din Europa", "condamnaţii pământului" şi solicită Guvernului francez să oprească expulzările pe criterii etnice.

Reprezentanţii UNCR arată, într-un comunicat de presă, că, în completarea afirmaţiilor xenofobe, demnitarul francez anunţă expulzarea a 7.000 de români şi bulgari, fapt ce se încadrează la expulzări colective, iar acestea reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului şi ale legislaţiei în vigoare.

UNCR consideră că problematica romă nu este doar una naţională, ci şi europeană.

"În primul rând, problema minorităţii rome ar trebui asumată în mod real de Guvernul României în parteneriat cu reprezentanţii comunităţilor de romi, ceea ce ar trebui să conducă la măsuri concrete şi politici publice cu accent deosebit pe comunităţile tradiţionale de romi, care până acum au fost ignorate de către Guvern", a precizat sursa citată.

Potrivit UNCR, Guvernul României ar trebui să asigure un buget corespunzător implementării Strategiei de Incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020, să realizeze programe integrate de incluziune socială a romilor, reunind domeniile educaţie, muncă, locuire, infrastructură, sănătate, să facă demersurile necesare pentru corelarea condiţiilor de aplicare şi criteriilor de evaluare a proiectelor finanţate din fondurile structural cu nevoile reale ale comunităţilor de romi.

Totodată, UNCR solicită Guvernului să elimine prevederile discriminatorii din legislaţia electorală care îngrădeşte reprezentarea democratică a romilor în structurile decizionale legislativă şi executivă.

"Faptul că numai organizaţiile care deţin statutul de utilitate publică pot depune candidaturi pentru alegerile parlamentare restrânge inacceptabil dreptul fundamental de a fi ales şi încalcă articolul 21 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului", susţin reprezentanţii UNCR.

Totodată, Guvernul francez ar trebui, potrivit Uniunii Naţională a Comunităţilor de Rromi, să oprească expulzările pe criterii etnice, să recunoască minorităţile naţionale, inclusiv pe cea a romilor şi să reorganizeze campusurile în Centre Sociale Pilot, ca programe integrate axate pe construcţia de case sociale, şcoală, asistenţă medicală, cantine sociale, ateliere, centre culturale.

Potrivit UNCR, Centrele Sociale Pilot pot fi construite de romii din campusuri, iar majoritatea angajaţilor din aceste centre ar trebui să fie romi care locuiesc acolo.

De asemenea, reprezentanţii UNCR spun că accesul la serviciile sociale (educaţie, sănătate etc.) ar trebui să fie condiţionat de asumarea de responsabilităţi lucrative şi că ar trebui adopte măsuri afirmative pentru romi în domeniul muncii, în special prin angajarea în cadrul autorităţilor publice locale.

UNCR mai propune Guvernului francez scăderea impozitelor sau facilităţi la creditare pentru firmele care angajează romii ce stau pe teritoriul Franţei, susţinerea sau stimularea romilor care îşi fac firme pe teritoriul francez şi crearea de clase bilingve cu predare în limbile franceză şi rromani.

"Numai printr-un parteneriat durabil între Guvern şi reprezentanţii reali ai comunităţilor de romi se pot rezolva gravele probleme ale romilor", a conchis preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi, Florin Motoi.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, se află miercuri la Bucureşti, unde vor avea întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrii Muncii şi de Interne, Mariana Câmpeanu şi Mircea Duşa.

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor vor semna, la Palatul Victoria, un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa.

Aproximativ 200 de romi au protestat, miercuri, la Palatul Victoria, spunând că sunt nemulţumiţi că demnitari francezi vin în România pentru a le cunoaşte problemele, iar Guvernul doar "se face că înţelege", realitatea fiind că, din cauza problemelor, ei au ajuns o comunitate care se plimbă peste tot în lume.

Cei doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist au venit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt "şi alţii care au sosit".

Marţi, acesta a declarat că Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", el spunând că, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfârşitul lui august, Manuel Valls a anunţat, referitor la România şi Bulgaria, că vrea "să înţeleagă de ce nu se desfăşoară politici de inserţie puternice". Anterior, el a acuzat "ţările de origine" că implimentează "politici care discrimnează de decenii aceste populaţii", confruntate cu sărăcia, şomajul şi analfabetismul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UNCR: Valls etichetează rasist un întreg grup de oameni; Guvernul francez să oprească expulzările.
 Vizualizări articol: 346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UNCR: Valls etichetează rasist un întreg grup de oameni; Guvernul francez să oprească expulzările0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei