Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 sep 2012 - Anul XVII, nr. 213 (5118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aurescu: Amânarea pentru octombrie a subiectului Schengen nu înseamnă că atunci se va lua o decizie

Miercuri, 12 Septembrie 2012 (14:35:34)

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu declarat, miercuri, că reportarea discuţiilor pentru reuniunea din octombrie a Consiliului JAI nu înseamnă că atunci se va lua o decizie privind aderarea României la Schengen, întrucât sunt state membre care aşteaptă concluziile raportului suplimentar pe MCV.

"Faptul că discuţia se reportează pentru luna octombrie nu înseamnă că o decizie se va lua în octombrie. Sunt unele state care doresc să vadă acest raport MCV din decembrie. Şi noi suntem foarte nerăbdători să vedem care sunt concluziile acestui raport, având în vedere că s-au făcut deja progrese pe cele 11 puncte stabilite împreună cu Comisia Europeană", a arătat Aurescu, după discuţiile pe care le-a avut cu membrii Comisiei pentru politică externă de la Senat.

Aurescu a spus că, din cele 11 puncte pe care România s-a angajat să le îndeplinească în faţa Comisiei Europene privind respectarea statului de drept, au fost rezolvate "zece şi jumătate".

"Sunt deja îndeplinite, după cum s-a spus deja public, zece şi jumătate. Pot să spun că pe acest segment lucrurile sunt într-o logică pozitivă", comentat Bogdan Aurescu.

În privinţa deciziei preşedinţiei cipriote a UE de a anula reuniunea Consiliului JAI programată pentru 19-20 septembrie, în care trebuia să se discute extinderea zonei Schengen, Aurescu a menţionat că amânarea discuţiilor pentru următoarea reuniune a forului european, din 25-26 octombrie, a fost convenită cu partea română, având în vedere reticenţa unor state membre de a discuta această chestiune.

"Poziţia MAE este foarte clară: amânarea discuţiei de la Consiliul JAI a fost convenită de către partea română cu preşedinţia cipriotă, având în vedere faptul că pe agenda Consiliului JAI erau foarte puţine subiecte, partea legată de justiţie a fost amânată pe luna octombrie, şi având în vedere reticenţa anumitor state din UE de a discuta această problemă la acest consiliu. În niciun caz nu a fost o surpriză pentru noi. A fost o discuţie cu preşedinţia cipriotă care a inclus evident şi România şi celelalte state membre", a ţinut să precizeze Aurescu.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de subiecte "substanţiale", însă aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

"Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuţii substanţiale, am decis, ca Preşedinţie în exerciţiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ţinem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

El a adăugat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen se va afla pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar până la următoarea reuniune "mai multe dosare importante vor fi pregătite pentru discuţii substanţiale şi luarea de decizii".

Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia să ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost anulat, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Conform surselor citate, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate săptămâna viitoare.

În condiţiile menţinerii opoziţiei Olandei, precum şi a nuanţării poziţiilor Germaniei şi Belgiei, care consideră necesară aşteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an, s-a decis de către preşedinţia cipriotă a UE anularea acestei reuniuni.

Decizia anulării reuniunii de săptămâna viitoare a fost luată luni seară, au precizat aceleaşi surse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aurescu: Amânarea pentru octombrie a subiectului Schengen nu înseamnă că atunci se va lua o decizie.
 Vizualizări articol: 385 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aurescu: Amânarea pentru octombrie a subiectului Schengen nu înseamnă că atunci se va lua o decizie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei