Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 aug 2012 - Anul XVII, nr. 183 (5088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului, ilegală

Miercuri, 8 August 2012 (19:04:20)

Consiliul Superior al Magistraturii avertizează că învestirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător, a cărei detaşare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, generând o stare de incompatibilitate pentru magistratul în cauză.

"Miercuri, 8 august 2012, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea domnului Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României, de detaşare a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru la Ministerul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiei de Ministru al Justiţiei, funcţie de demnitate publică numită pe o perioadă de un an", arată CSM.

"Având în vedere interesul generat - în rândul opiniei publice şi a mass-media - de recenta nominalizare la funcţia de Ministru al Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales - demisionar- al CSM, Biroul de Informare Publică a prezentat aspecte de ordin procedural - legal privitoare la modalitatea de derulare a unei astfel de proceduri, în considerarea calităţii de magistrat a doamnei Mona Maria Pivniceru.

"Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin demisie încetează calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii", arată sursa citată.

Pentru a deveni efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca doamna judecător să revină în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să devină vacant, este necesar ca Plenul Consiliului să ia act de demisia doamnei judecător din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit calendarului de şedinţe publice al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, acesta se poate întruni, în condiţii de cvorum, în perioada 20-24 august 2012.

Ulterior adoptării de către Plen a hotărârii prin care va lua act de demisie, în conformitate cu dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 40 lit. a) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru judecători a Consiliului va analiza solicitarea de detaşare a doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, în vederea numirii în funcţia de Ministru al Justiţiei.

Numirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător în funcţie, fără ca acesta să fi fost detaşat de Consiliul Superior al Magistraturii, în prealabil, în acest scop, contravine dispoziţiilor art. 125 alin. (3) din Constituţia României, republicată şi ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi generează o situaţie de incompatibilitate pentru magistratul respectiv.

"Aceste aspecte au fost comunicate şi domnului prim-ministru Victor Ponta, ca răspuns la solicitarea domniei-sale nr.5/ 5575 din 8 august 2012", precizează CSM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului, ilegală.
 Vizualizări articol: 707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului, ilegală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei