Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iul 2012 - Anul XVII, nr. 159 (5064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhia Română a primit cererea IPS Nicolae de retragere din funcţia de mitropolit al Banatului

Miercuri, 11 Iulie 2012 (15:48:58)

Patriarhia Română a primit, miercuri, cererea IPS Nicolae de retragere din funcţia de mitropolit al Banatului, aceasta urmând să fie analizată în şedinţa Sfântului Sinod din toamnă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei, părintele Constantin Stoica.

"Patriarhia Română a primit această cerere a Înaltpresfinţitului părinte Nicolae,care solicită retragerea din scaunul de mitropolit al Banatului din motive de sănătate. Solicitarea este de competenţa Sfântului Sinod şi va fi analizată în şedinţa din toamnă a acestuia", a spus purtătorul de cuvânt al Patrairhiei Române.

În urmă cu un an, Sfântul Sinod a hotărât să delege atribuţiile administrative ale mitropolitului Banatului episopului vicar PS Lugojanul, din cauza stării de sănătate a înaltului ierarh.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae, care are anumite probleme de sănătate din cauza cărora nu a mai participat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod (2010 şi 2011) rămâne în această funcţie, însă atribuţiile administrative au fost delegate episopului vicar PS Lugojanul, informa un comunicat al Patriarhiei din vara anului trecut.

Decizia aparţine Sfântului Sinod şi a fost luată din respect pentru persoana venerabilă a Înaltpreasfinţitului părinte mitropolit Nicolae al Banatului - în vârstă de 88 de ani, care din motive de sănătate nu a mai participat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod - şi din responsabilitate pentru disciplina administrativă a eparhiilor", preciza atunci Patriarhia Română.

Sursa citată preciza că hotărârea luată de Sfântul Sinod este temporară şi excepţională, "pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei, cum ar fi desele reveniri la hotărâri luate în prealabil, polarizare între hotărârile luate şi aplicarea lor concretă, suprimarea autorităţii Consiliului Eparhial şi a Permanenţei Consiliului Eparhial, încercarea unor persoane de la Centrul Eparhial de a pune în contradicţie episcopul vicar cu chiriarhul locului derutând astfel clerul, credincioşii şi opinia publică".

Sfântul Sinod a hotărât, de asemenea, ca Înaltpreasfinţitul părinte mitropolit Irineu al Olteniei să supravegheze modul în care sunt aplicate hotărârile Sfântului Sinod în Arhiepiscopia Timişoarei şi Mitropolia Banatului şi cum evoluează ameliorarea situaţiei.

După această decizie, zeci de timişoreni au protestat frecvent, un grup al protestatarilor cerând PF Daniel să se implice în rezolvarea acestui caz şi să îi redea IPS Nicolae drepturile pe care le-a avut, printre care cel de semnătură.

"Patriarhia Română constată cu regret faptul că cei care protestează în faţa Catedralei mitropolitane din Timişoara nu au înţeles modul în care Sfântul Sinod poate reveni asupra hotărârii sale privind situaţia de la Centrul eparhial Timişoara. Mai precis, este nevoie de respectarea hotărârii Sfântului Sinod, iar activitatea administrativ-bisericească a Centrului eparhial Timişoara trebuie să se desfăşoare în conformitate cu noul Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, respectându-se cu stricteţe atribuţiile Permanenţei Consiliului eparhial şi cele ale Consiliului eparhial, a declara anul trecut purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, în legătură cu protestele din faţa Catedralei mitropolitane din Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhia Română a primit cererea IPS Nicolae de retragere din funcţia de mitropolit al Banatului.
 Vizualizări articol: 640 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhia Română a primit cererea IPS Nicolae de retragere din funcţia de mitropolit al Banatului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei