Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iul 2012 - Anul XVII, nr. 155 (5060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele respinge o lege care obligă fundaţiile, în anumite condiţii, să-şi schimbe denumirile

Vineri, 6 Iulie 2012 (17:28:59)

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea unei legi care obligă fundaţiile şi asociaţiile să-şi modifice denumirile dacă sunt asemănătoare până la confuzie cu denumirea oricărei structuri profesionale, cum ar fi Barou”, "Cameră", "Uniune", "Institut", "Consiliu".

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, vineri, Parlamentului României, în temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

În cererea de reexaminare se precizează, potrivit Preşedinţiei, că prin alineatul (3¹) al Articolului 7 din Legea nr. 26/2000 se stipulează că este interzisă utilizarea în denumirea asociaţiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice.

"Printre exemplele de sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze această confuzie, noua lege introduce următoarele: «poliţie», «jandarmerie», «protecţia consumatorilor». Totodată, legea trimisă la promulgare precizează la alin. (3²) că pentru înscrierea unei asociaţii folosind în denumirea sa cuvântul „academie” este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului. Mai mult, la alin. (3³) se prevede că se interzice ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea oricărei structuri profesionale constituite în baza legii şi care funcţionează în acord cu aceasta, cum ar fi: «Barou», «Cameră», «Uniune», «Institut», «Consiliu», precum şi altele asemenea. Aceste interdicţii se aplică în mod corespunzător şi la federaţii. La Art. II al legii aflate la promulgare se stipulează că asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile legal constituite la data intrării în vigoare a prezentei legi au obligaţia ca în 6 luni să-şi modifice denumirea astfel încât să fie în acord cu noile prevederi", se arată în cerere.

"Considerăm că nu este oportună o asemenea reglementare, fiind de natură să aducă atingere securităţii juridice prin obligaţia, prevăzuta la Art. II, de a efectua modificarea denumirii asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor deja înfiinţate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, astfel încât să fie în acord cu noile interdicţii. Apreciem că asociaţiile şi fundaţiile care există şi sunt parte a societăţii civile româneşti, prin această modificare, vor suferi prejudicii din cauza confuziei care se va crea cu privire la noua lor denumire, iar posibila redenumire nu ar mai avea acelaşi impact şi efect prin acţiunile pe care le desfăşoară. O asemenea obligaţie în sarcina unor entităţi legal constituite la data intrării în vigoare a acestei legi ar avea semnificaţia unei norme retroactive, denumirea lor fiind în acord cu lege de la data înfiinţării lor. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia", se mai arată în cerere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele respinge o lege care obligă fundaţiile, în anumite condiţii, să-şi schimbe denumirile.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele respinge o lege care obligă fundaţiile, în anumite condiţii, să-şi schimbe denumirile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei