Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iul 2012 - Anul XVII, nr. 155 (5060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patru zile de foc pentru politica românească

Vineri, 6 Iulie 2012 (15:00:06)

Ultimele patru zile reprezintă cea mai rapidă şi controversată evoluţie din politica românească de după Revoluţie, efectele sociale şi economice, la fel ca şi cele pe plan extern, fiind încă dificil de estimat.

În doar patru zile au fost schimbate atribuţiile Curţii Constituţionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi rapid şi controversat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a fost depusă şi citită cererea de suspendare a şefului statului şi a fost modificată Legea referendumului, astfel încât preşedintele poate fi demis de 50% plus unu din numărul celor care vin la vot.

Cu toate că reacţiile opoziţiei au existat, au fost prea puţin consistente pentru a opri mecanismul declanşat de USL, singurul care a avut o poziţie tranşantă dovedindu-se preşedintele Traian Băsescu.

Evenimentele au provocat reacţii externe, venite de la ambasadorii SUA şi ai statelor din UE până la oficiali europeni. Ideea principală a acestor reacţii a fost că într-o ţară apaţinând Uniunii Europene, partidele şi instituţiile trebuie să asigure funcţionarea statului de drept.

Rămâne de văzut ce va decide Parlamentul, care se reuneşte la ora 17.00 pentru a discuta şi vota cererea de supendare a preşedintelui.

Agenţia de presă MEDIAFAX prezintă evoluţia evenimentelor politice de la Bucureşti din ultimele patru zile:

Luni seară:

- Grupurile parlamentare USL se reunesc. Surse politice declară că parlamentarii USL au discutat despre o eventuală acţiune în instanţă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale sau retragerea mandatelor celor numiţi de Parlament, după verdictul în cazul reprezentării la Consilul European.

- Crin Antonescu declară că, în această săptămână, în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, USL ar putea depune şi chiar vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Marţi:

- Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară şi îl revocă din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu. PDL anunţă că atacă la CC decizia.

- Deşi un preşedinte de Cameră nu poate fi revocat decât la propunerea grupului care l-a propus, USL forţează schimbarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului. Demersul USL reuşeşte, iar Blaga este înlocuit prin votul plenului cu Crin Antonescu, acesta devenind al doilea om în stat, posibil preşedinte interimar în cazul suspendării lui Traian Băsescu. Vasile Blaga atacă decizia la CC.

- Roberta Anastase este revocată din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru modul în care a condus, anul trecut, o şedinţă de plen. În locul ei este votat Valeriu Zgonea. Anastase atacă decizia în cazul ei la CC.

- Preşedintele Traian Băsescu susţine o conferinţă de presă în care afirmă că scopul acţiunii USL, UDMR, UNPR este punerea sub control a justiţiei, suspendarea şefului statului fiind doar o etapă în acest plan. El face apel la liderii majorităţii să oprească imediat „atacurile” la adresa instituţiilor statului.

Miercuri:

- Parlamentarii USL primesc SMS-uri în care li se spune să nu părăsească Bucureştiul şi că vor fi informaţi pe parcurs despre acţiunile ce vor urma, în acelaşi timp juriştii Uniunii fiind într-o şedinţă în care se pregăteşte documentul în baza căruia să fie declanşată suspendarea lui Traian Băsescu.

- USL solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

- În documentul de suspendare, depus la Parlament, USL susţine că Traian Băsescu "a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale", a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC, a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi s-a substituit Guvernului. De asemenea, un alt lucru ce i se reproşează lui Băsescu este că a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă va obţine majoritatea absolută în Parlament.

- Guvernul adoptă o Ordonanţă de Urgenţă care elimină hotărârile Parlamentului dintre actele asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională. Această OUG a fost publicată tot miercuri în Monitorul Oficial. Abia după aceea sunt publicate şi hotărârile referitoare la revocarea lui Blaga şi Anastase, ceea îi pune pe aceştia în imposibilitatea de a le contesta la Curte.

- Preşedintele PDL, Vasile Blaga, anunţă că luni se va reuni, la ora 11, Colegiul Director Naţional al partidului pentru a lua măsurile care se impun.

- Preşedintele PDL Bucureşti Adriean Videanu face apel la cetăţeni să participa la mitingul PDL pentru apărarea statului de drept, programat joi, de la ora 18.00.

Joi:

- Parlamentul se reuneşte în plen comun pentru citirea documentului de suspendare a şefului statului. Preşedintele Băsescu este prezent şi declară că USL doreşte să pună justiţia şi instuţiile sub control, aşa cum doreşte Dan Voiculescu. El mai spune că Victor Ponta este cunoscut în UE drept “premierul Copy-paste”. Băsescu mai spune că le mulţumeşte parlamentarilor pentru că îl trimit la popor, menţionând că doreşte ca modul în care se întâmplă acest lucru să fie legat. El anunţă că va fi prezent şi la dezbaterea cererii de suspendare.

- Parlamentul respinge, prin vot, cererea PDL privind costituirea unei comisii de anchetă în legătură cu acuzaţiile aduse preşedintelui.

- Parlamentul solicită avizul consultativ al Curţii Constituţionale, impunând un termen limită până la care instituţia să se pronunţe: vineri la ora 12.00. Şedinţa de dezbatere şi vot asupra suspendării este programată pentru vineri la ora 17.00.

-Parlamentul introduce în procedură legislativă Ordonanţa privind jurisdicţia CC asupra hotărârilor Parlamentului, astfel încât actul nu poate fi atacat la Curte.

- Are loc în Capitală un miting de protest faţă de măsurile USL. 2000 de oameni protestează, pentru o oră şi jumătate, faţă de deciziile USL. Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Cristian Preda şi Mihai Neamţu critică, în discursuri, decizia de suspendare şi îşi exprimă spijinul pentru preşedinte. În Capitală au loc şi alte manifestări, împotriva preşedintelui Băsescu şi împotriva întregii clase politice. În ţară au loc mitinguri de mai mică amploare, la Timişoara, Cluj-Napoca şi Arad.

- Guvernul emite o ordonanţă care stabileşte că preşedintele este demis, după suspendare, la referendum, cu majoritatea celor prezenţi la vot, şi nu cu majoritatea celor înscrişi pe liste. La vot la referendum participă şi românii din străinătate, conform actului normativ. Ordonanţa este publicată în Monitorul Oficial aproape de miezul nopţii. Şi aceasta a intrat în circuitul legislativ, nemaiputând fi contestată la CC.

Vineri:

- Curtea Constituţională se reuneşte în şedinţă în cursul dimineţii, dar nu finalizează dezbaterea asupra cererii de suspendare în termenul stabilit de Parlament.

- Conducerea Parlamentului respinge, prin vot, propunerea PDL ca plenul dedicat suspendării să fie amânat până la pronunţarea Curţii.

- CC anunţă într-un comunicat că judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată - înainte de discuţiile de vineri pe suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu - cu privire la votul pe care urmează sa-l dea.

- Curtea Constituţională nu a emis, vineri, un aviz ferm cu privire la suspendarea din funcţie a şefului statului, în replică la acuzaţiile punctuale ale USL pronunţându-se uneori în favoarea preşedintelui, iar alteori însuşindu-şi criticile PNL şi PSD. CC a constatat, vineri, că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, avizul Curţii urmând să fie transmis Parlamentului. De asemenea, CC apreciază că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului. Totodată, CC a precizat că nu se poate reţine încălcarea de către preşedinte a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, declaraţiile critice formulate de acesta nefiind de natură să determine magistraţii să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale. CC a reţinut că motivele invocate de autorii cererii de suspendare a preşedintelui privind încălcarea de şeful statului a unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la muncă şi dreptul la pensie, nu se pot constitui în elemente ce conduc la atingerea substanţei acestor drepturi fundamentale. Avizul Curţii este doar consultativ şi urmează să fie transmis Parlamentului.

Punctul culminant al acestor evenimente îl reprezintă votul asupra cererii de suspendare a preşedintelui, care va avea loc în şedinţa Parlamentului programată pentru ora 17.00.

Cristian Fierbinteanu, fierbinteanu@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru zile de foc pentru politica românească.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patru zile de foc pentru politica românească0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei