Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 iul 2012 - Anul XVII, nr. 154 (5059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România şi SUA au prelungit Acordul împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

Joi, 5 Iulie 2012 (14:29:31)

România şi SUA au semnat, joi, un protocol de amendare şi prelungire pentru încă şapte ani a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul contracarării proliferării armelor de distrugere în masă şi promovarea relaţiilor militare şi de apărare, încheiat la 30 martie 1998.

Documentul respectiv a fost semnat de secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

"Protocolul prelungeşte perioada de valabilitate a Acordului pentru încă 7 ani, permiţând continuarea cooperării între România şi Statele Unite ale Americii în efortul comun privind combaterea proliferării armelor de distrugere în masă, precum şi a prevenirii transferului neautorizat şi transportul armelor nucleare, biologice şi chimice şi a materialelor înrudite", evidenţiază un comunicat transmis MEDIAFAX de MAE.

De asemenea, MAE precizează că România şi Statele Unite ale Americii au o lungă colaborare de substanţă în domeniul combaterii ameninţărilor armelor de distrugere în masă, biologice şi chimice, dar şi în sfera relaţiilor militare şi de apărare, existând o "cooperare solidă inter-agenţii", atât din sfera civilă, cât şi militară.

Potrivit comunicatului menţionat, semnarea prelungirii Acordului vine într-un context internaţional marcat de mai multe "aspecte cruciale" cum ar fi reducerea ameninţării armelor de distrugere în masă prin întărirea regimului de neproliferare nucleară şi consolidarea parteneriatelor bilaterale şi multilaterale pentru atingerea obiectivelor comune privind neproliferarea, dezarmarea şi folosirea în scopuri paşnice a energiei nucleare.

Un alt aspect evidenţiat de MAE este "dezvoltarea unei culturi a securităţii şi siguranţei nucleare, cum ar fi aşa-numita «A doua Linie de Apărare» privind prevenirea traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive prin cooperarea tehnică şi metodologică, inclusiv prin îmbunătăţirea sistemelor de detectare şi identificare a acestor materiale la punctele de trecere a frontierei ale României".

De asemenea, MAE evidenţiază şi necesitatea continuării "proiectelor bilaterale vizând furnizarea de asistenţă ţărilor terţe în domeniul controlului exportului armelor convenţionale şi a celor cu dublă utilizare".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România şi SUA au prelungit Acordul împotriva proliferării armelor de distrugere în masă.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România şi SUA au prelungit Acordul împotriva proliferării armelor de distrugere în masă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei