Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 iul 2012 - Anul XVII, nr. 151 (5056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ARPIM şi APMGR: Clawback, o invenţie românească, ar putea fi împrumutată în Europa

Luni, 2 Iulie 2012 (16:13:19)

Reprezentanţii producătorilor de medicamente au declarat luni, în cadrul conferinţei Mediafax Talks About Health Reform, că sistemul clawback reprezintă "o invenţie românească" nu foarte bună, care ar putea fi împrumutată şi în Europa.

Afirmaţiile continuă, astfel, seria criticilor aduse de industrie acestui sistem.

Sorin Popescu, şef grup Comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali din România (ARPIM), a declarat că sistemul clawback este o invenţie românească.

El a precizat că în România, în 2011, au fost consumate pe medicamente 6,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că ar trebui plătiţi 1,8 miliarde lei, adică 400 de milioane de euro, lucru care, în opinia sa, nu poate fi susţinut din punct de vedere economic.

"Ne interesează să avem o finanţare decentă", a arătat Sorin Popescu, apreciind că SUA alocă 18 la sută din PIB pentru sănătate, iar în Europa alocarea ajunge la 9 la sută, în timp ce România a fost şi a rămas la sub 4 la sută, ceea ce "explică multe".

"Nu contează cât de bogat sau sărac eşti, procentul pe care îl aloci este ceea ce vrei să se întâmple. Totul stă în puterea legiuitorului vizavi de acest procent. Se tot vorbeşte că, indiferent câţi bani s-au investit, servicile sunt la fel de proaste. Dacă toate trendurile arătau că majoritatea ţărilor alocă tot mai mult, în România s-a alocat tot mai puţin. Avem nevoie de un tratament decent, de aceea susţinem legea sănătăţii", a mai spus Popescu.

Potrivit reprezentantului ARPIM, la nivel european, consumul anual de medicamente este estimat la aproape 230 de miliarde de euro.

"Noi avem 3,6 la sută din populaţia Europei, dar cheltuim cu medicamentele doar 1 la sută", a precizat Popescu.

Potrivit reprezentantului ARPIM, sistemul sanitar din România este "bolnav". "Suntem pe penultimul loc în Europa din punct de vedere al stării de sănătate a sistemului medical şi ultimii în UE. În 201 am stat mai prost decât în 2010. Mergem din rău în mai rău. Cred că politicienii ar trebui să-şi asume răspunderea şi să facă ceva", a arătat Popescu.

El a mai spus că, în România se înregistrează cea mai scurtă perioadă de viaţă din Europa, iar această stare este foarte mult corelată cu finanţarea din sistem.

Despre unicitatea clawback-ului românesc a vorbit şi Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

"Clawback-ul românesc încă e unic şi criza din Europa ar putea duce la împrumuturi din legislaţia românească. Există temeri că exemplul românesc, nu foarte bun, ar putea fi importat şi în alte state care se confruntă cu deficite", a declarat Laurenţiu Mihai.

Potrivit acestuia, Legea sănătăţii trebuie să fie dezbătută împreună cu legislaţia secundară.

"Experienţa ultimilor ani ne arată că o lege generală poate fi adoptată, dar fără legislaţia secundară vom aştepta mulţi ani implementarea acesteia. De mare importanţă este constituirea structurii publice, pe care noi o vedem nebugetară sau semibugetară, care să facă evaluarea tehnologiilor medicale", a mai arătat directorul executiv al APMGR.

Laurenţiu Mihai a vorbit, în cadrul conferinţei organizate de Mediafax, şi despre eliminarea unei discriminări privind stabilirea preţului la medicamentele generice. Potrivit acestuia, calcularea taxei clawback cu TVA afectează genericele, iar din preţul final de raft, preţul producătorului e mult mai mic ca procent, din cauza marjelor mai mari.

La dezbaterea Mediafax Talks about Health Reform, organizată împreună cu Ministerul Sănătăţii, au participat, luni, peste 200 de invitaţi.

În cadrul evenimentului Mediafax, au dezbătut proiectul legii sănătăţii ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Marius Filip, medic şef CNAS, Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări, Sorin Popescu, şef grup comunicare ARPIM, Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR, Marius Savu, director general al Administraţiei Spitalelor, Cristian Hotoboc, preşedinte al Alianţei pentru Sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ARPIM şi APMGR: Clawback, o invenţie românească, ar putea fi împrumutată în Europa.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ARPIM şi APMGR: Clawback, o invenţie românească, ar putea fi împrumutată în Europa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei