Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 iun 2012 - Anul XVII, nr. 148 (5053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astărăstoae: Voi propune sesizarea organismelor internaţionale în cazul Adrian Năstase

Joi, 28 Iunie 2012 (17:47:47)

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat că va propune, vineri, la Consiliul Naţional, sesizarea organismelor internaţionale pentru ca independenţa profesională a medicilor să fie respectată şi depunerea unei plângeri la CSM împotriva anchetatorilor în cazul Adrian Năstase.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, susţine că instituţia pe care o conduce va decide în cadrul Consiliului Naţional de vineri cum va reacţiona împotriva instituţiilor statului care au pus presiune pe medici, referindu-se la cazurile doctorilor Ștefan Brădişteanu şi Ioan Lascăr, propunând sesizarea organismelor internaţionale pentru ca independenţa profesională a medicilor să fie respectată, dar şi o plângere la CSM împotriva celor care au condus ancheta împotriva medicilor care l-au îngrijit pe Adrian Năstase, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vom discuta mâine (n.r. - vineri) şi despre ceea ce s-a întâmplat cu profesorul Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, şi cu doctorul Brădişteanu. Mai corect, vom vedea cum vom reacţiona împotriva acestor abuzuri şi atacuri ale unor instituţii create ca să respecte legea şi care sub diferite tertipuri încearcă să realizeze presiuni împotriva medicilor. Pentru că nu este un lucru izolat, nu s-a întâmplat aici, se întâmplă peste tot în ţară. Institutul de Cardiologie din Iaşi nu a funcţionat două zile pentru că DNA cu mascaţi, cu jandarmi, a luat toate datele, inclusiv cele medicale, a ţinut echipa de chirurgi peste 8 ore şi apoi profesorul Tinică a operat cu jandarmul la uşă şi poliţistul în sala de operaţii", a declarat, joi, Vasile Astărăstoae, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El a spus că vor fi sesizate organismele internaţionale pentru a pune presiune pe autorităţile din ţara noastră să respecte independenţa profesională a medicilor şi va solicita CSM să analizeze modalitatea în care a fost făcută ancheta în privinţa medicilor Ștefan Brădişteanu şi Ioan Lascăr.

"Vom sesiza toate organismele internaţionale, vom sesiza colegii noştri din celelalte ţări din Uniunea Europeană, organismele lor profesionale, pentru a ne acorda susţinere ca să facem influenţă asupra guvernelor lor şi a Guvernului României şi Legislativului din România în aşa fel încât independenţa profesională să fie respectată. Vom solicita CSM să analizeze modalitatea prin care s-a realizat ancheta împotriva doctorului Brădişteanu, a profesorului Lascăr şi a celorlalţi medici şi măsurile pe care le iau ca astfel de abuzuri să nu se mai întâmple. Voi propune aceste lucruri, voi asculta ce spun colegii noştri şi împreună vom lua o decizie la Consiliul Naţional", a menţionat preşedintele Colegiului Medicilor.

El a mai spus că instituţia pe care o conduce nu va solicita demisii ale persoanele implicate în acest caz, dar că ia în calcul să-i acţioneze în instanţă pe cei responsabili.

"Nu cerem nicio demisie, nu cerem decât să îşi facă fiecare instituţie datoria atât şi nimic mai mult. Ceea ce într-adevăr vom vedea dacă avem cale legală să-i sancţionăm pe cei care au făcut aceste declaraţii, pe doamna Macovei, pe doamna Kovesi. Vom vedea dacă putem să-i dăm în judecată. Dacă avem această posibiltate, o vom face", a mai spus Vasile Astărăstoae.

El susţine că ceea ce s-a întâmplat în cazul doctorului Șerban Brădişteanu nu reprezintă altceva decât o încercare de a pune presiune pe corpul medical.

"Ceea ce s-a întâmplat în cazul Brădişteanu, a chema, a suspiciona, a acuza fără să ai o probă, nu este altceva decât o încercare de a pune presiuni asupra corpului medical. Nu ştiu de ce, dar fac şi eu o legătură. Dacă a doua zi trebuia să se facă o expertiză medico-legală dispusă la acel caz şi cu o zi înainte medicii care tratează sunt chemaţi la DNA, îmi pun o întrebare, oare nu e un mesaj care se trimite către comisia de expertiză, că dacă nu iese rezultatul pe care îl dorim noi s-ar putea să fiţi chemaţi la DNA?", a afirmat Astărăstoae.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a ţinut să-i transmită un mesaj şi premierului Victor Ponta, solicitându-i să creeze o protecţie reală a medicilor prin pârghiile pe care le deţine astfel încât aceştia să nu mai poată fi supuşi abuzurilor.

"În privinţa mesajului lui Victor Ponta că este alături de noi, în loc de vorbe aşteptăm fapte pentru că are la îndemână pârghiile legislative şi cele executive în aşa fel încât să creeze o protecţie reală a medicilor încât instituţiile represive ale statului care au încă o mentalitate dinainte de 1989 sau unele grupări politice să nu poată să aducă atingere demnităţii corpului profesional medical", a explicat Vasile Astărăstoae.

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România se va întruni vineri la Constanţa.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în urma căreia acesta a fost internat şi operat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, a generat unele suspiciuni în spaţiul public legate de îngrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier şi de diagnosticul lui.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a declarat că are dubii serioase în legătură cu diagnosticul lui Năstase, având în vedere că a fost pus de medicul Şerban Brădişteanu de la Floreasca, fost senator PSD şi cercetat pentru corupţie.

Ulterior, DNA a început urmărirea penală a lui Brădişteanu şi a trei ofiţeri de poliţie care, potrivit procurorilor, ar fi îngreunat şi încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie lui Adrian Năstase.

La DNA a fost audiat, în calitate e martor, şi medicul Ioan Lascăr, tot de la Spitalul Floreasca şi tot din echipa care l-a operat pe fostul premier Adrian Năstase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astărăstoae: Voi propune sesizarea organismelor internaţionale în cazul Adrian Năstase.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Astărăstoae: Voi propune sesizarea organismelor internaţionale în cazul Adrian Năstase5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei