Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iun 2012 - Anul XVII, nr. 140 (5045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu cere deputatului Kastner sprijin pentru extinderea perioadei de absorbţie a banilor UE

Marţi, 19 Iunie 2012 (14:19:41)

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis deputatului german Susanne Kastner că România dispune de resurse de creştere economică prin fondurile europene pe care le are la dispoziţie, însă a solicitat sprijin pentru extinderea cu un an, în timp util, a perioadei în care pot fi folosiţi banii de le UE.

"Din punctul nostru de vedere, avem resursa de creştere economică, aceasta stă în fondurile europene, nu avem nevoie de alte împrumuturi, totul e să fim capabili să le utilizăm suficient de repede. Noi am cheltuit până acum o parte destul de mică din fondurile europene, deşi este adevărat că în ultimele şase luni pot spune că se înregistrează o creştere a vitezei de absorbţie", a spus preşedintele.

El a arătat că perioada de doi ani 2014-2015 în care România poate folosi banii alocaţi pentru exerciţiul financiar 2007-2013 şi a amintit de solicitarea de extindere a acesteia la trei ani, pe care a adresat-o şi în Consiliul European, precum şi preşedintelui Comisiei Europene.

"Nu am convingerea că în soluţia «N plus doi» vom putea să absorbim toate fondurile, deoarece 2007 şi 2008 au fost ani pierduţi. De aceea, ridic o problemă şi în faţa dumneavoastră, o problemă pe care am ridicat-o şi la ultimul Consiliu European, i-am transmis o scrisoare şi preşedintelui Barroso, poate reuşim ca în timp util să extindem perioada de la «N plus doi» la «N plus 3», având în vedere că ne recunoaştem lipsa de capacitate administrativă în perioada 2007 şi 2008, dar asta nu înseamnă că ar trebui să se înceapă dezangajarea de fonduri", a spus preşedintele.

Potrivit şefului statului, "România a făcut erori în această perioadă 2007-2008", iar acum încearc să "salveze" resursele europene prin solicitarea formulei de calendar "N plus 3".

"Sigur, nu vă cer un răspuns pozitiv acum, dar vreau să vă informez că România a făcut această solicitare deja şi vă pot spune, spre exemplu, că pentru fondurile de preaderare pe ISPA, am mai cerut o derogare de la Comisie pentru un an, ne-a acordat-o şi am reuşit să cheltuim 98% din fondurile de preaderare aprobate. Poate că şi acest exemplu ne ajută să înţelegem că România va reuşi să îşi valorifice banii dacă va fi un «N plus 3»", i-a mai spus Băsescu deputatului Kastner, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-România.

Preşedintele Băsescu i-a prezentat pe 1 iunie preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, solicitarea României de a fi prelungită cu un an perioada în care pot fi folosiţi banii europeni din exerciţiul 2007-2013, înmânându-i şi o informare scrisă privind cauzele nivelului scăzut al absorbţiei.

Şeful statului a declarat, la finalul reuniunii informale a Consiliului European din 23 mai de la Bruxelles, că a propus în acest for european să se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene până în 2016.

"Pentru a diminua riscul ca România să nu cheltuiască toată suma alocată pe fondurile structurale, am propus Comisiei şi Consiliului să analizăm în perioada următoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu până în 2015, ci până în 2016. Astfel am diminua în mod considerabil riscul ca România să nu utilizeze toţi banii şi să ne putem apropia de un procent de 100% al alocaţiei din bugetul 2007-2013", a spus Băsescu pe 23 mai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu cere deputatului Kastner sprijin pentru extinderea perioadei de absorbţie a banilor UE.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu cere deputatului Kastner sprijin pentru extinderea perioadei de absorbţie a banilor UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei