Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iun 2012 - Anul XVII, nr. 140 (5045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: În primul mandat mai comentam deciziile CC; am ajuns apoi la concluzia că era inutil

Marţi, 19 Iunie 2012 (18:16:14)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, cu ocazia decorării judecătorilor Curţii Constituţionale, că dacă în prima parte a primului său mandat de şef al statului avea obiceiul să comenteze deciziile CC, după ce s-a experimentat a ajuns la concluzia că este inutil.

"Dacă în prima parte a primului mandat de preşedinte al României aveam obiceiul să mai comentez deciziile Curţii Constituţionale, după ce m-am experimentat puţin am ajuns la concluzia că orice comentariu public este inutil", a spus Băsescu în discursul ţinut după ceremonia de înmânare a decoraţiilor organizată la Palatul Cotroceni.

El a ţinut să remarce că, în cei 20 de ani de activitate de la înfiinţarea sa, Curtea Constituţională a funcţionat "ireproşabil".

"Sigur, îmi măsor foarte bine cuvintele când spun funcţionare ireproşabilă, pentru că adesea ori Parlamentul, ori Guvernul, ori preşedintele au avut comentarii legate de deciziile Curţii Constituţionale. Dar dincolo de comentarii a rămas un singur adevăr constituţional, acela al Curţii Constituţionale şi nicio instituţie din statul român nu a îndrăznit încă să încalce o hotărâre, o decizie sau un aviz al Curţii Constituţionale. Asta înseamnă că suntem în faţa unei instituţii puternice pe care toţi o recunoaştem", a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a arătat că această instituţie şi-a dobândit respectabilitatea.

"Este o instituţie care şi-a dobândit respectabilitatea prin munca judecătorilor ei, prin deciziile judecătorilor ei şi prin aportul extraordinar pe care şi l-a adus la clarificarea unor aspecte constituţionale care au fost neclar redactate în Constituţia României, fie că vorbim de cea din 1992 sau de cea revizuită în 2003. Pentru munca dumneavoastră, eu vă mulţumesc, vă sunt dator pentru că sunt dator oricărei instituţii a statului român care contribuie la progresul României", a spus Băsescu.

El a făcut şi un scurt istoric al funcţionării instituţiilor judecătoreşti cu atribuţii de interpretare a Constituţiei din statul român modern.

La finalul discursului, Băsescu i-a invitat pe judecătorii Curţii Constituţionale să ciocnească un pahar de şampanie, remarcând faptul că aceeaşi invitaţie nu a adresat-o şi membrilor Guvernului, cu ocazia ceremoniilor de depunere a jurământului organizate la Palatul Cotroceni.

"Pentru că plenul Curţii Constituţionale nu e atât de mare ca al Guvernului, vă invit la un pahar de şampanie", a spus preşedintele, care a petrecut după ceremonie mai multe minute în mijlocul judecătorilor.

Decretele privind conferirea decoraţiilor au fost publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Conform decretelor, şeful statului i-a conferit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi afirmarea gândirii juridice româneşti, pentru rolul deţinut în asigurarea şi respectarea Constituţiei de către instituţiile statului de drept".

Aceeaşi distincţie le-a fost acordată de preşedintele Băsescu şi judecătorilor CC Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Motoc, Ion Predescu, Valentin Zoltan Puşcaş, Tudorel Toader "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite în domeniul justiţiei constituţionale".

Totodată, judecătorului CC Acsinte Gaspar i-a fost conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: În primul mandat mai comentam deciziile CC; am ajuns apoi la concluzia că era inutil.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: În primul mandat mai comentam deciziile CC; am ajuns apoi la concluzia că era inutil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei