Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 iun 2012 - Anul XVII, nr. 135 (5040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul a aprobat proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe

Miercuri, 13 Iunie 2012 (14:22:10)

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 65 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, în domenii care nu privesc legile organice.

De asemenea, senatorii au adoptat cu 74 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi două abţineri, raportul Comisiei juridice din Senat la acest proiect.

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, să propună plenului adoptarea proiectul de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară, în perioada iulie-septembrie, fiind avută în vedere limitarea contractelor de achiziţii verificare de ANRMAP.

La momentul dezbaterilor, senatorul UDMR Cseke Attila a fost singurul care s-a arătat interesat să obţină clarificări de la reprezentanţii Guvernului.

Între măsurile avute în vedere de către Executiv, în domeniul fiscal, se numără relaxarea posturilor bugetarilor, prin introducerea de excepţii în domeniul sănătăţii şi educaţiei. De asemenea, se are în vedere restabilirea nivelului accizelor pentru combustibili începând cu 1 ianuarie 2013.

Cât priveşte absorţia fondurilor europene, Guvernul intenţionează simplicarea procedurilor de achiziţii, în sensul trecerii acestora din sarcina Consiliilor locale la Consiliile judeţene.

De asemenea, în ceea ce priveşte domeniul transporturilor, ar urma să se reducă la şase numărul călătoriilor pe care le poate face personalul CFR, în baza unui permis de călătorie. Restricţia ar urma să opereze pentru anul 2012.

În plus, se are în vedere introducerea unui tarif de 11 euro/zi pentru autovehicule cu masă de 3,5 tone care ajung pe teritoriul ţării.

În ceea ce priveşte dezvoltarea regională, Guvernul intenţionează să înfiinţeze un nou program, care să înlocuiască PNDI, prin care se vor finanţa reţele de drumuri comunale şi judeţene, dar şi sisteme de alimentare cu apă şi canalizare. Noutatea, potrivit reprezentanţilor Guvernului, este că achiziţiile se vor face de către beneficiarii finali, şi nu de către minister, chiar dacă la nivelul Ministerului Dezvoltării se va constitui o comisie care să adopte proiectele de investiţii. Mai mult, costurile suplimentare care apar pe parcursul contractului ar urma să fie suportate de la bugetele locale.

Măsura a stârnit nemulţumirea preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă, care a susţinut că decizia exclusivă să fie atribuită Consiliilor judeţene.

"De unde stabiliţi dumneavoastră la mii de drumuri... Lăsaţi, băi, fraţilor, dezvoltarea locală la Consiliile judeţene, ocupaţi-vă de axele principale, de drumuri judeţene. Vă interesează uliţa care trece prin... vă pierdeţi în amănunte", a spus Greblă.

Un alt domeniu în care ar urma să se opereze de către Guvern modificări legislative este cel al achiziţiilor publice. Astfel, verificarea contractelor de achiziţii de către ANRMAP se va limita la un anumit cuantum, respectiv verificarea acestora va opera peste pragul de 75 de mii de euro pentru contractele de produse şi servicii şi 500 de mii de euro pentru contractele de lucrări.

De asemenea, în ceea ce priveşte fondurile externe nerambursabile a fost inclusă posibilitatea de a emite ordonanţe pe acest domeniu în perspectiva discuţiilor bilaterale cu Comisia Europeană, care ar putea duce la modificare legislaţiei.

Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe cuprinde 11 domenii care vor face obiectul atribuţiilor de legiferare ale Executivului pe perioada vacanţei parlamentare. Este vorba despre finanţe publice şi economie, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi şi infrastructură, dezvoltare regională şi turism, mediu, administraţie şi interne, cultură, achiziţii publice, fonduri externe nerambursabile, contravenţii şi prorogarea sau modificarea unor termene.

Forul decizional la proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe este Camera Deputaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul a aprobat proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul a aprobat proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei