Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iun 2012 - Anul XVII, nr. 133 (5038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diaconu vrea să înfiinţeze "foarte repede" Casa Memorială şi Muzeul "Henri Coandă" în Capitală

Luni, 11 Iunie 2012 (17:31:20)

Ministerul Culturii pregăteşte un proiect de Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Casei Memoriale şi a Muzeului Naţional "Henri Coandă" în Capitală, în parterul imobilului din Bd. Lascăr Catargiu, instituţia urmând să fie deschisă "foarte repede", a anunţat, luni, ministrul Culturii Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu s-a întâlnit luni cu reprezentanţii mai multor instituţii pentru a demara proiectul de înfiinţare a Casei Memoriale şi a Muzeului Naţional "Henri Coandă" în Capitală, în casa care a aparţinut familiei Coandă din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 29.

În urma discuţiilor, Mircea Diaconu a declarat, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Culturii s-a implicat foarte repede în această iniţiativă, precizând că a descoperit că "industria imobiliară are metode fenomenale", care s-au răsfrânt chiar şi asupra casei care a aparţinut familiei Coandă. "E greu de imaginat cum casa Coandă începe să se vândă pe bucăţi", a spus Mircea Diaconu.

În prezent, parterul casei familiei Coandă din Bd. Lascăr Catargiu nr. 29 se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea RA-APPS, în timp ce drepturile litigioase pentru etajul imobilului au fost cesionate de Academia Română către o persoană privată, Marina-Vivien Slivinschi.

În acest sens, Mircea Diaconu a spus că Ministerul Culturii a deschis deja o acţiune în justiţie pentru anularea actului de vânzare-cumpărare pentru etaj. Acţiunea a fost deschisă săptămâna trecută, la Judecătoria sectorului 1, de Ministerul Culturii, prin Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu a spus că Ministerul Culturii a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care parterul casei familiei Coandă va fi trecut din proprietatea privată a statului şi din administrarea RA-APPS în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii, cu destinaţia de Casă Memorială şi Muzeu "Henri Coandă" în Capitală.

Acest demers vizează înfiinţarea la parterul casei familiei Coandă a Casei Memoriale şi a Muzeului Naţional "Henri Coandă", în care Ministerul Culturii intenţionează să aducă şi patrimoniul Coandă donat Academiei Române şi depozitat la Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", precum şi pe cel donat statului român şi aflat la Muzeul Aviaţiei, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit lui Diaconu, Ministerul Culturii a primit deja acceptul Academiei Române ca patrimoniul Coandă să treacă de la Muzeul Tehnic în noua Casă Memorială şi la noul Muzeu Naţional "Henri Coandă", însă reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale nu şi-au dat, până în prezent, acordul pentru transferul patrimoniului.

"Problema este una singură, ce avem bun trebuie să ajungă cât mai repede la cetăţean, pentru a-l educa", a spus Mircea Diaconu, precizând că, în prezent, valorile româneşti sunt "amestecate", iar "colectivizarea" valorilor româneşti a fost "absolut neproductivă şi monstruoasă". "Nu mai e nimic la locul lui. Trebuie instituită valoarea la locul său, să instituim cultul Brâncuşi, cultul Coandă", a spus Diaconu. El a precizat că are în plan realizarea "unui sistem de recuperare şi de redare" către public a acestor valori, printre care se numără şi casele memoriale.

Pe de altă parte, Sorin Dinea, preşedintele Asociaţiei Henri Coandă, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că problema în cazul casei Coandă apare din faptul că imobilul a fost împărţit încă de la început între cele două moştenitoare ale familiei Coandă. "Cele două surori au donat o parte statului român, prin Academia Română, iar cealaltă direct statului român, astfel încât acum avem două situaţii juridice (...) Una dintre surorile lui Coandă a donat această casă pentru a se face un muzeu, pentru a arăta aspecte din viaţa tatălui, generalul Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918, şi a fratelui său Henri Coandă", a spus Sorin Dinea.

El a spus că situaţia juridică cea mai complicată este cea în cazul etajului casei Coandă, ale cărui drepturi litigoase au fost cesionate de Academia Română către o persoană fizică.

Astfel, Marina-Vivien Slivinschi a cumpărat de la Academia Română drepturile litigioase pentru etajul casei Coandă pentru o sumă de 350.000 de euro, potrivit unor documente puse la dispoziţia presei de către Asociţia Henri Coandă. "O casă, proprietate de stat aflată în administrarea Academiei Române aproape opt ani de zile a ajuns pe mâna unei persoane fizice printr-o inginerie pe care o arătăm publicului şi asupra căreia se acţionează acum pentru a se aduce lucrurile la locul lor (...) În ceea ce priveşte etajul, acest act de vânzare către o persoană fizică trebuie anulat, pe motiv că nu s-a exercitat dreptul de preemţiune al statului când s-a vândut această proprietate, ea fiind de patrimoniu", a spus Sorin Dinea. El a precizat că în Lista monumentelor istorice, casa Coandă este clasată ca monument de categorie B (monument de importanţă locală, n.r.).

De cealaltă parte, Ion Păun Otiman, secretarul general al Academiei Române, a declarat la aceeaşi conferinţă de presă că Academia Română a cesionat drepturile litigioase pentru că instituţia a fost devalizată de casa Coandă prin trei acte succesive. "O dată în 1979, de către statul comunist şi transformată în sediu de ambasadă, a doua oară în 2001, când noi am revendicat către RA-APPS (...) şi ne-au respins şi a treia oară prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din decembrie 2005, prin decizie definitivă şi irevocabilă. Noi nu am mai avut nicio cale extraordinară de atac pentru a recupera casa Coandă", a spus Otiman.

El a subliniat că Academia Română şi-a onorat întocmai solicitarea donatorului, în sensul de a constitui Muzeul Coandă. "Între '70 şi '77 a funcţionat Muzeul Coandă în casa Coandă. Statul român comunist a fost acela care a distrus Muzeul Coandă şi a luat casa Coandă. Statul român postcomunist sau neocomunist a luat a doua oară dreptul de recuperare. Atunci noi am vândut nişte drepturi litigoase şi nu imobilul, în dorinţa de a recupera totuşi o valoare pe care statul român comunist şi neocomunist ne-au luat-o", a explicat Otiman.

Pe de altă parte, potrivit lui Sorin Dinea, Asociaţia Henri Coandă se implică în înfiinţarea Casei Memoriale şi a Muzeului "Henri Coandă" pentru că România poate face din Henri Coandă un "brand de ţară". "Noi am pus problema înfiinţării Muzeului Coandă din 1994, când am început să strângem semnături pentru aşa ceva. Ulterior, dându-ne seama ce s-a întâmplat de fapt, am decis să facem înştiinţări către instituţiile statului pentru a lua ele măsuri, pentru că noi nu putem. Am făcut demersuri în vederea înfiinţării acestui muzeu sub umbrela unei instituţii a statului", a spus Sorin Dinea.

El a precizat că operaţiunea aceasta este o operaţiune de revenire a lucrurilor la normal. "Noi nu am cerut să înfiinţăm un muzeu Coandă pe Lună, ci în casa lui, care a fost donată pentru acest lucru, să se strângă acest patrimoniu care există în ţară necercetat, nestudiat şi neclasat, nearhivat", a spus Dinea, precizând că este de profesie inginer de aviaţie şi a studiat viaţa şi activitatea lui Henri Coandă de peste 15 ani.

Henri Coandă (7 iunie 1886 - 25 noiembrie 1972) a fost un inginer român, pionier al aviaţiei, fizician, inventator al motorului cu reacţie şi descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost membru titular al Academiei Române din 1970.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diaconu vrea să înfiinţeze "foarte repede" Casa Memorială şi Muzeul "Henri Coandă" în Capitală.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diaconu vrea să înfiinţeze "foarte repede" Casa Memorială şi Muzeul "Henri Coandă" în Capitală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei