Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2012 - Anul XVII, nr. 130 (5035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Legea minorităţilor nu este între priorităţile noastre

Joi, 7 Iunie 2012 (17:53:03)

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că proiectul legii privind statutul minorităţilor naţionale nu se află între primele zece priorităţi ale liberalilor, dar, chiar dacă UDMR va fi în opoziţie, se poate discuta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale nu se regăseşte între primele zece priorităţi ale liberalilor.

"În privinţa Legii minorităţilor, avansasem foarte mult în perioada cât am fost prim-ministru şi aici e unul din motivele mari de surprindere şi de surpriză: PDL-ul, care era cel care a calotat (sabotat - n.r.) permanent în perioada 2004-2008 Legea minorităţilor, a fost luat în braţe cu mare bucurie de UDMR, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Şi n-au făcut nimic în continuare, în pofida parteneriatului şi a coaliţiei. Eu sunt un partizan al prezervării identităţii culturale, a tradiţiilor, a limbii, a obiceiurilor şi nu cred că ceea ce s-a făcut în perioada comunistă - asimilarea forţată - mai are vreun sens. Nici măcar să discutăm", a spus el.

Tăriceanu a adăugat că drepturile câştigate de minoritatea maghiară în 22 de ani "sunt în primul rând remarcabile" şi că nu vede niciun impediment ca lucrurile care fi "duse la un nivel şi mai bun şi mai satisfăcător" să fie făcute.

"Adică, de ce nu, dacă mai avem de făcut, putem să lucrăm împreună în această privinţă. Sigur că, dacă vor fi la guvernare, atunci lucrurile sunt un pic mai simple. Dacă vor fi în opoziţie, nu înseamnă că acest deziderat nu poate fi rezolvat, ca un exemplu de bună colaborare între o majoritate şi minoritate sau între putere şi opoziţie. Adică subiectul nu înseamnă că va constitui un dosar închis, pe care nu putem să-l discutăm", a spus Tăriceanu.

Referitor la proiectul de reorganizare teritorială, el a afirmat că liberalii nu au "o dorinţă" atât de mare ca fostul Guvern pe această temă.

Potrivit lui Tăriceanu, dacă reorganizarea teritorială va fi considerată necesară, trebuie ţinut cont de specificul local, "ca să nu facem o reorganizare artificială", iar subiectul va trebui discutat cu reprezentanţii tuturor partidele, inclusiv cu liderii UDMR.

Tăriceanu a apreciat că UDMR ar fi trebuit să se "desprindă" de PDL în momentul în care democrat-liberalii au înregistrat "derapaje" de la normele democratice. El a adăugat că UDMR, în prezent, "trage ponoasele" în urma colaborării cu PDL, iar "derapajele" trebuie sancţionate de electorat.

"A nu fi la guvernare nu cred că poate fi considerată o pedeapsă pentru UDMR, niciun partid nu e abonat la guvernare. (..) Eu îl respect pe domnul Frunda, respectul meu nu e numai declarativ, în momentul când am fost prim-ministru, prima persoană căreia i-am solicitat să devină ministru al Justiţiei a fost domnul Frunda. Acest lucru nu înseamnă însă că accept sau sunt partizanul liniei pe care a adoptat-o UDMR în ultimii patru ani. După părerea mea, UDMR a făcut o alegere care într-un fel era firească, să încerce să fie la guvernare pentru a rezolva problemele comunităţii maghiare, dar în acelaşi timp trebuia să aibă tăria şi forţa morală de a se desprinde de PDL, în momentul în care discursul politic al PDL a încept să se îndrepte spre populism şi demagogie, când acţiunea lor politică s-a bazat pe corupţie, când acţiunea lor politică a îmbrăţişat forme nedemocratice, când atitudinea lor politică a început să fie una discreţionară şi dispreţuitoare faţă de cetăţean, care a mers pe alocuri către o atitudine, aş spune, dictatorială", a conchis Tăriceanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Legea minorităţilor nu este între priorităţile noastre.
 Vizualizări articol: 384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Legea minorităţilor nu este între priorităţile noastre0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei