Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2012 - Anul XVII, nr. 130 (5035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu:Atitudinea autorităţilor ungare privind personalităţi cu activităţi fasciste-inacceptabilă

Joi, 7 Iunie 2012 (16:02:02)

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, consideră "inacceptabilă" atitudinea "autorităţilor maghiare de a se raporta la personalităţi care au avut activităţi recunoscute de factură fascistă, antisemită, ultranaţionalistă şi revizionistă".

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în timpul mandatului său s-au iniţiat întâlnirile de Guvern comune româno-ungare, care au constituit un model la nivel european, însă atitudinea Executivului român privind reînhumarea lui Nyiro Jozsef a fost corectă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În ceea ce priveşte demersul de reînhumare a osemintelor scriitorului Nyiro, având în vedere că trecutul său politic este unul de necontestat şi acest trecut politic este legat de politicile naţionaliste, antisemite şi fasciste, m-aş fi aşteptat din partea autorităţilor ungare la o atitudine total diferită, aşa cum se întâmplă peste tot în Europa unde reînvierea sau readucerea în actualitate a unor astfel de personaje este complet ieşită din orice cadru de dezbatere publică. Mai mult de atât, toţi aceşti oameni al căror trecut este legat de perioada fascismului, cu toate ororile pe care le-a adus fascismul, sunt persoane care nu mai au niciun fel de reprezentare şi nu se mai regăsesc în cărţile de istorie decât la capitolul aşa nu se face, dar nu mai sunt persoane care să fie comemorate, persoane de care să se lege manifestări publice de comemorare", a afirmat el.

Potrivit sursei citate, în România au fost "tentative de reconsiderare a lui Ion Antonescu şi aceste tentative au fost curmate din faşă", iar "autorităţile au avut atitudinea corectă, pe care toţi europenii o au faţă de cei care au fost implicaţi în astfel de activităţi, condamnaţi ca şi criminali de război".

"Şi Nyiro Jozsef face parte din aceeaşi categorie, că a trebui să fugă din Ungaria după război. Cred că atitudinea autorităţilor române în această privinţă este una corectă, de a nu permite readucerea în actualitate a unor astfel de personaje care, după părerea mea, constituie exemplu negativ pentru generaţiile prezente şi viitoare", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că "este blamabilă atitudinea autorităţilor ungare" în acest caz, întrucât Kover Laszlo nu poate spune că vine în România ca "persoană oarecare".

"Este blamabilă atitudinea autorităţilor ungare pentru că domnul Kover nu este, în momentul în care vine în România, o persoană oarecare. El nu se poate disocia de calitatea de înaltă oficialitate a statului ungar, este preşedinte al Parlamentului. Nu poate să lase la graniţă eticheta asta, eticheta e lipită de el atâta vreme cât va fi în funcţie. Şi atunci sigur că nu trebuie să ne mire că, la nivel european, aceste atitudini care devin emblematice pentru Guvernul Orban sunt sancţionate, fără niciun fel de rezervă, de presă, de organizaţiile civile, de autorităţile publice şi-mi pare rău că relaţia dintre România şi Ungaria, care era pusă pe un făgaş excelent, din păcate în ultimii ani cunoaşte o anumită degradare, iar astfel de gesturi nu fac altceva decât să constituie ameninţări serioase la buna relaţie dintre cele două ţări", a susţinut Tăriceanu.

El a adăugat că implicarea lui Kover în campania electorală a unui partid din România este "nefirească", iar acest lucru a fost sancţionat inclusiv de reprezentanţii UDMR.

El a făcut o paralelă între faptul că, în perioada lui Ceauşescu, diaspora românească - considerată un pericol pentru regimul comunist - era infiltrată cu agenţi ai Securităţii, pentru a nu se putea coagula într-o forţă care să critice Guvernul, şi acţiunile autorităţilor ungare.

"Cam acelaşi lucru fac autorităţile ungare, subminând organizarea politică a maghiarilor din România, sprijinind o formaţiune în detrimentul alteia, şi care până la urmă, sigur, va crea o problemă pentru că în acest fel, dacă se atomizează mişcarea politică, s-ar putea ca, cu toată disponibilitatea pe care o avem noi, românii, faţă de reprezentarea minorităţilor, să aibă o problemă minoritatea maghiară să se reprezinte, în baza legilor şi Constituţiei, în Parlament, că nu vor mai putea să atingă pragul de reprezentare", a declarat el.

Potrivit sursei citate, două aspecte "trebuie clar subliniate şi condamnate".

"Primul e legat de atitudinea inacceptabilă a autorităţilor maghiare de a se raporta la personalităţi care au avut activităţi recunoscute de factură fascistă, antisemită, ultranaţionalistă şi revizionistă. În al doilea rând, este regretabilă atitudinea oficialităţilor maghiare de a se implica în activitatea politică a unora dintre formaţiuni, a-i sprijini pe unii în detrimentul altora. Nu faţă de partidele româneşti este această problemă, faţă de partidele care reprezintă minoritatea maghiară", a conchis Tăriceanu.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, într-o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se implică în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a ajuns în România deşi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, îi ceruseră să îşi amâne vizita după alegerile locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu:Atitudinea autorităţilor ungare privind personalităţi cu activităţi fasciste-inacceptabilă.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu:Atitudinea autorităţilor ungare privind personalităţi cu activităţi fasciste-inacceptabilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei