Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2012 - Anul XVII, nr. 130 (5035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

TVR: Guvernul nu are nicio atribuţie de control asupra TVR, dar există disponibilitate pentru dialog

Joi, 7 Iunie 2012 (15:18:20)

TVR transmite într-un comunicat, referitor la declaraţia lui Victor Ponta că va trimite Corpul de control al premierului pentru a verifica situaţia de la televiziune, că Guvernul nu are nicio atribuţie de control asupra TVR, dar că îşi manifestă disponibilitatea pentru un dialog cu Executivul.

"Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că va trimite Corpul de control al primului ministru pentru a verifica situaţia de la TVR. Faţă de această declaraţie facem următoarele precizări. Premierul Victor Ponta a lansat recent invitaţia, către conducerea TVR, la o discuţie informală cu un reprezentant al său. Preşedintele-director general al TVR, Alexandru Lăzescu, a acceptat această invitaţie. Deşi TVR este un serviciu public autonom de interes naţional, independent editorial, care îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, Guvernul neavând nicio atribuţie de control asupra TVR, considerăm că dialogul TVR - Guvern, purtat prin intermediul unui reprezentant al Corpului de control al primului ministru, este de natură să ducă la o înţelegere completă a problemelor şi la o identificare corectă a posibilelor soluţii de deblocare a situaţiei", se arată în comunicatul Televiziunii Române remis MEDIAFAX.

Totodată, "TVR îşi manifestă toată disponibilitatea în prezentarea detaliată a datelor de care dispune, date care se regăsesc în Raportul anual de activitate al TVR depus la Parlament şi sunt confirmate de Raportul Curţii de Conturi, care a finalizat recent un amplu control", mai spun reprezentanţii Televiziunii.

TVR are statut de instituţie publică şi îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994. Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Principala sursă de finanţare a Televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeană, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de aproximativ 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră, potrivit TVR.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că a trimis Corpul de Control să verifice situaţia de la TVR, instituţie care a acumulat importante datorii atât către ANAF, cât şi faţă de instituţii internaţionale care asigură dreptul de televizare a Campionatului European de fotbal şi a Jocurilor Olimpice.

Premierul a arătat, totodată, că există date care indică reţinerea, dar neplata de către TVR a contribuţiilor de asigurări sociale pentru salariaţi pe o perioadă de doi ani, ceea ce poate fi considerată infracţiune.

El a precizat că săptămâna viitoare, marţi, când Parlamentul va dezbate raportul de activitate al televiziunii publice, va susţine depolitizarea TVR.

Alexandru Lăzescu a prezentat, pe 24 mai, într-o conferinţă de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

La aceeaşi conferinţă de presă, Lăzescu a mai spus că nu a luat în calcul posibilitatea de a demisiona, pentru că nu este el responsabil de actuala situaţie financiară a instituţiei, iar dacă demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare.

Totodată, Lăzescu a precizat că Televiziunea Română va trimite o adresă la ANAF în care va solicita reeşalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcţionarea televiziunii.

Însă, prim-ministrul Victor Ponta a declarat, duminică, în legătură cu situaţia financiară a TVR, că nu are în vedere deblocarea conturilor instituţiei de către Guvern, întrucât conducerea instituţiei trebuie să prezinte o soluţie pentru datoriile de 120 de milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TVR: Guvernul nu are nicio atribuţie de control asupra TVR, dar există disponibilitate pentru dialog.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TVR: Guvernul nu are nicio atribuţie de control asupra TVR, dar există disponibilitate pentru dialog0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei