Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2012 - Anul XVII, nr. 130 (5035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câmpeanu: La rectificarea bugetară, am putea lua în calcul şi absolvenţii şomeri

Joi, 7 Iunie 2012 (15:16:30)

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că după examenul de bacalureat se va analiza dacă numărul şomerilor va creşte foarte mult şi dacă fondul de şomaj poate face faţă, precizând că de acest lucru s-au putea ţine cont şi la rectificarea bugetară.

Câmpeanu a precizat că, după finalizarea examenului de bacalaureat de anul acesta, vor fi analizate numărul de şomeri şi fondul de şomaj, pentru a se vedea dacă un număr important de absolvenţi vor solicita indemnizaţia de şomaj.

"La rectificarea bugetară, probabil că vom lua în calcul şi acest aspect", a afirmat demnitarul.

Ministrul Muncii a mai spus că absolvenţii care vor merge să se înregistreze la agenţiile de ocupare vor fi îndreptaţi către cursurile de calificare, dar şi către posturile disponibile în piaţa muncii pentru nivelul lor de pregătire.

Câmpeanu a menţionat, însă, că există probleme şi în organizarea cursurilor de recalificare. "Şi aici s-a creat un sistem şi sunt aceleaşi firme care fac aceleaşi cursuri de ani de zile. Nu mai avem sudori, nu mai avem oameni care să facă finisaje în construcţii", a spus ministrul.

În acelaşi context, Mariana Câmpeanu a precizat că a solicitat celor două institute de cercetare din subordinea ministerului câteva studii privind nevoile din piaţa muncii, astfel încât politicile publice să se bazeze pe date culese ştiinţific.

Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului şi nici nu realizează venituri din activităţi autorizate, mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei.

"Se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă", precizează Agenţia naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de şase luni şi este de 250 de lei, reprezentând 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

"Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură data, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită", precizează ANOFM.

De asemenea, absolvenţii înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă pot beneficia din bugetul asigurărilor pentru şomaj de prime de încadrare, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei.

Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează, în perioada de acordare a acesteia, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

Dreptul se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectivă să îl solicite agenţiei judeţene unde a fost înregistrat în cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Totodată, persoanele care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, deci inclusiv absolvenţi, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 kilometri de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.

De asemenea, persoanele care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare, se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

Aproape 410.000 de şomeri au fost înregistraţi în luna mai, cu 15.903 mai puţin decât în aprilie, rata şomajului fiind de 4,56%, cu 0,17 puncte procentuale mai mică decât cea din luna precedentă, a anunţat, joi, ANOFM.

Peste 10.700 de locuri de muncă erau disponibile, la nivel naţional, în perioada 31 mai - 6 iunie, cele mai multe fiind în Capitală şi în judeţele Cluj, Iaşi, Harghita, Satu Mare, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Tulcea şi Sibiu, potrivit ANOFM.

La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare erau înregistrate 931 de locuri de muncă, cele mai multe pentru meseriile de inginer, subinginer şi programator (90), consilier financiar-bancar (49), asistent medical generalist (35), consilier vânzări asigurări (30) şi inspector asigurări (15).

Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 9.857 locuri de muncă, cele mai multe pentru confecţioner-asamblor articole din textile (778), muncitor necalificat în industria confecţiilor (671), manipulant mărfuri (582), operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (525) şi vânzător (339).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpeanu: La rectificarea bugetară, am putea lua în calcul şi absolvenţii şomeri.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câmpeanu: La rectificarea bugetară, am putea lua în calcul şi absolvenţii şomeri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei