Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 mai 2012 - Anul XVII, nr. 121 (5026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cepoi: Am solicitat o întâlnire cu autorităţile privind taxa clawback; trebuie evitat blocajul

Luni, 28 Mai 2012 (14:15:57)

Ministrul Sănătăţii a solicitat sprijinul premierului Victor Ponta pentru a rezolva problemele semnalate de producătorii de medicamente, care ameninţă cu retragerea de pe piaţă din cauza taxei clawback, luni urmând să fie convocată o întâlnire cu reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului de Finanţe.

Ministrul Vasile Cepoi este îngrijorat în ceea ce priveşte reacţia producătorilor şi importatorilor de medicamente ca urmare a aplicării taxei clawback, care are consecinţe directe asupra accesului pacienţilor la medicamente şi asigurarea tratamentelor necesare acestora, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX, înainte de conferinţa Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR).

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a discutat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu reprezentanţii ARPIM şi ai APMGR şi a preluat propunerile acestora privind rezolvarea situaţiei generate de prevederile unor acte normative elaborate de guvernele anterioare.

În timpul discuţiilor, ministrul Sănătăţii i-a asigurat pe reprezentanţii producătorilor de medicamente că se caută soluţii pentru situaţia creată, a precizat sursa citată.

"Sunt preocupat de această problemă încă de la începutul mandatului. Din păcate este situaţie pe care am preluat-o şi pe care încercăm să o rezolvăm în timp record, pentru că tensiunile apărute pot duce la situaţia unui blocaj în aprovizionarea cu medicamente. Cred că numai împreună, prin dialog şi transparenţă, putem rezolva problemele. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentaţii Ministerului Finanţelor şi deja avem câteva variante de lucru. Am solicitat şi sprijinul premierului României, Victor Ponta, care va convoca astăzi (luni, n.r.) o întâlnire cu toate autorităţile implicate, începând de la Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanţe", a declarat ministrul Sănătăţii.

Vasile Cepoi face un apel către reprezentaţii producătorilor de medicamente să renunţe la intenţia de a se retrage de pe piaţă, care ar putea avea consecinţe sociale şi economice deosebit de grave.

Ministrul Sănătăţii a precizat că deja există o situaţie dificilă cu aprovizionarea citostaticelor ieftine, care nu mai prezintă interes comercial pentru producători şi importatori, ceea ce afectează grav pacienţii cu afecţiuni oncologice.

Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România au ceut Guvernului suspendarea imediată a OUG referitoare la taxa clawback şi începerea consultărilor pentru identificarea unei soluţii viabile, în interesul pacienţilor şi al economiei româneşti.

"Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 este la un nivel aproape dublu faţă de valoarea taxei comunicată pentru trimestrul IV pe anul 2011, care a reprezentat între 17 şi 20 la sută din cifra de afaceri a fiecărui producător. Impunerea acesteia va avea consecinţe economice şi sociale deosebit de grave", declara preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

Potrivit lui Damian, impunerea taxei clawback aferentă primului trimestru al anului 2012 va duce la dispariţia totală de pe piaţă a unor medicamente şi la insolvenţa companiilor producătoare de medicamente generice, majoritatea acestora având importante unităţi de producţie în România.

"Vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, majoritatea medicamentelor cu preţuri accesibile ce pot dispărea de pe piaţă fiind cele pentru afecţiuni cardiace, reumatice, respiratorii, precum şi antibioticele ieftine", a spus preşedintele APMGR.

În acest context, APMGR a solicitat intervenţia imediată a noului Guvern, personal a premierului Victor Ponta, "pentru evitarea unei situaţii dezastruoase atât pentru pacienţi cât şi pentru industria farmaceutică".

El a precizat că taxa clawback în forma actuală este injustă şi nesustenabilă pentru că este aplicată producătorilor, dar are ca bază de impozitare preţul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii şi TVA.

De asemenea, taxa este calculată în mod netransparent, existând inadvertenţe semnificative în înştiinţările transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către plătitori şi creează probleme serioase de lichidităţi la nivelul companiilor, dată fiind neconcordanţa între termenele de plată a taxei şi termenul de încasare a sumelor decontate de CNAS, a mai spus Dragoş Damian.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cepoi: Am solicitat o întâlnire cu autorităţile privind taxa clawback; trebuie evitat blocajul.
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cepoi: Am solicitat o întâlnire cu autorităţile privind taxa clawback; trebuie evitat blocajul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei