Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 mai 2012 - Anul XVII, nr. 117 (5022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cioloş: Ar trebui un program de credit funciar astfel ca românii să poată cumpăra terenuri agricole

Miercuri, 23 Mai 2012 (13:41:25)

Comisarul european pentru agricultură îndeamnă autorităţile române să creeze un program de credit funciar pentru producătorii români, apreciind că astfel România ar fi mai pregătită în momentul în care străinii vor putea cumpăra nestingheriţi teren agricol, la 1 ianuarie 2014.

"Nu e prea târziu să fie gândit un program de credit funciar prin care producătorii români care deţin terenuri în arendă să poată să achiziţioneze aceste terenuri", a spus Cioloş, marţi seară, la emisiunea "24 într-o oră", de la Digi 24.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România este de 700.000 de hectare, reprezentând aproape 9% din suprafaţa arabilă a României. Această suprafaţă ar urma să crească după 1 ianuarie 2014, odată cu eliminarea ultimelor restricţii pentru achiziţionarea de teren agricol de către cetăţeni străini. Mai mulţi responsabili români au cerut prelungirea interdicţiei de a vinde terenuri agricole străinilor şi după 2014.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat însă că o astfel de solicitare nu poate fi rezolvată.

"România nu are o astfel de prevedere în tratatul de aderare, iar singura formulă care ar permite prelungirea este modificarea tratatului. Acest proces poate să dureze însă 2-3 ani şi numai dacă instituţiile europene şi toate statele membre sunt de acord. Cred însă că este o solicitare care nu poate fi realizată", a spus Orban.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş se declară dispus să susţină "cu toate mijloacele" pe care le are o astfel de discuţie, "dacă România ar veni cu o solicitare argumentată din punct de vedere juridic pe baza tratatului de aderare şi a reglementărilor europene în domeniu". Cioloş a insistat însă pe soluţia înfiinţării unui program de credit funciar.

"Se poate face ceva ajutând producătorii români, în paralel cu dezbaterea privind accesul sau nu al străinilor la terenuri. Nu e suficient să îi împiedici pe alţii să le cumpere, dacă nu îi ajuţi pe ai tăi să o facă", a conchis Cioloş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioloş: Ar trebui un program de credit funciar astfel ca românii să poată cumpăra terenuri agricole.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cioloş: Ar trebui un program de credit funciar astfel ca românii să poată cumpăra terenuri agricole0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei