Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mai 2012 - Anul XVII, nr. 116 (5021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Camera Deputaţilor aprobă trecerea ANRE în subordinea Parlamentului

Marţi, 22 Mai 2012 (16:13:26)

Deputaţii au adoptat, marţi, cu 219 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 9 abţineri, un proiect privind Ordonanţa 33/2007, introducând modificări care prevăd că Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei va trece în subordinea Parlamentului.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a precizat că, potrivit acestei reglementări, se desfiinţează Autoritatea Naţională de reglementare în domeniul gazelor, iar atribuţiile, obligaţiile şi personalul acestei autorităţi vor fi preluate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Potrivit lui Chiţoiu, în comisia parlamentară de specialitate s-au introdus amendamente pentru întărirea autonomiei şi independenţei acestei Autorităţi şi anume că ANRE va trece în subordinea Parlamentului, conducerea va fi aleasă de Parlament, iar ANRE va prezenta anual un raport de activitate în comisiile parlamentare de specialitate.

Chiţoiu a precizat că aceste modificări au fost făcute pentru a corela legislaţia cu Directiva europeană care prevede că statele membre trebuie să garanteze autonomia Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei, iar aceasta să nu accepte soluţii din partea niciunui guvern.

Iniţial, în ordonanţa 33/2007 se prevedea că ANRE era în coordonarea prim-ministrului.

Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat că, potrivit prevederilor adoptate, Parlamentul va aproba numirile în funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte ai ANRE, precum şi comitetul de reglementare numai din rândul specialiştilor din domeniu, cu o vechime minimă de 7 ani în domeniu.

El a adăugat că ANRE are dreptul să-şi construiască bugetul propriu, un regulament propriu. "Vor avea salarii foarte bune şi vor avea posibilitatea să-şi selecteze profesionişti", a mai spus Iancu.

Conducerea Senatului a decis, luni, să transmită Camerei Deputaţilor proiectul de lege privind energia electrică şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, pe care această Cameră legislativă să îl dezbată marţi, în calitate de primă Cameră sesizată. "Comisiile, în primul rând cea juridică, dar şi celelalte care au fost implicate, au verificat foarte bine şi este cât se poarte de limpede că această lege trebuie să fie mai întâi la Camera Deputaţilor. A fost greşit direcţionată de la Camera Deputaţilor la noi. E vorba despre înfiinţarea unei agenţii, unde Senatul e Cameră Decizională, deci noi trebuie să fim în a doua parte", a explicat chestorul Radu Berceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului. El a adăugat că dezbaterea acestui proiect trebuie să respecte un program riguros, astfel încât legea să intre săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului.

Legea energiei, care include şi intervalul liberalizării preţurilor la electricitate, considerată prioritară de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, a fost aprobată în luna martie de către Guvern.

Pe de altă parte, trecerea ANRE în subordinea Parlamentului este prevăzută în programul de guvernare al Cabinetului Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camera Deputaţilor aprobă trecerea ANRE în subordinea Parlamentului.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Camera Deputaţilor aprobă trecerea ANRE în subordinea Parlamentului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei