Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mai 2012 - Anul XVII, nr. 112 (5017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Finanţarea Sănătăţii este la două treimi din minimul necesar, cea mai mică din UE

Joi, 17 Mai 2012 (18:05:13)

România este statul UE cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din PIB, acestea ajungând - de la 5,6% din PIB în 2009, faţă de media UE de 9,9% - la doar 3,7% în 2011, finanţarea fiind la două treimi din minimul necesar, potrivit unui studiu dat publicităţii joi.

Studiul realizat de ExpertForum (EFOR), împreună cu Local American Working Group (LAWG), arată că, în lipsa unor resurse suplimentare, sistemul de sănătate românesc nu poate oferi pacienților calitate și acces mai bun la servicii.

În România, din totalul resurselor alocate Sănătăţii, 80% sunt publice, iar 20%, private. În privinţa celor publice, cele mai multe (85%) sunt administrate de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În 2011, acestea au atins valoarea de 17,8 miliarde lei, se mai precizează în studiu.

La nivelul UE, România este una dintre ţările cu cele mai mici cheltuieli în contul asigurărilor private de sănătate. Astfel, România cheltuieşte cu asigurările voluntare 0,01% din PIB, față de media UE de 0,4% din PIB.

O altă concluzie a cercetării este aceea că, în ultimii doi ani, creşterea consumului de medicamente compensate şi gratuite eliberate prin farmacii cu circuit deschis a fost una moderată.

Din punct de vedere al consumului per capita, exprimat în euro la paritatea puterii de cumpărare, România înregistrează cea mai mică valoare de la nivelul întregii Uniuni Europene, cu 40% mai mică decât în Polonia, Lituania sau Estonia, respectiv 156 de euro faţă de 235-255 de euro în 2009.

"În acest context, taxa clawback asupra producătorilor şi importatorilor de medicamente, aşa cum a fost modificată în 2011, este nejustificată şi reprezintă exclusiv un instrument de acoperire a deficitelor fondului de asigurări de sănătate", spun autorii studiului.

Prezent la dezbaterile prilejuite de lansarea studiului, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a recunoscut că trebuie găsite mai multe surse de finanţare, insistând totodată pe componentele "transparenţă şi control" în sistem.

"În condiţiile în care cheltuielile adminsitrative reprezintă numai 1,8 la sută din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, iar casele de asigurări au peste 3.000 de angajaţi, dar lipsesc mediciii pregătiţi pentru inspecţie, este greu de pus la punct un sistem de control al acestora", a mai spus ministrul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţarea Sănătăţii este la două treimi din minimul necesar, cea mai mică din UE.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Finanţarea Sănătăţii este la două treimi din minimul necesar, cea mai mică din UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei