Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 mai 2012 - Anul XVII, nr. 100 (5005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: În administraţia publică şi în mediul de afaceri ne confruntăm cu fenomene de corupţie

Joi, 3 Mai 2012 (13:42:25)

Ministrul demis al Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat joi că este necesară mai multă transparenţă, pentru că atât în administraţia publică cât şi în mediul de afaceri "ne confruntăm cu fenomene de corupţie", precizând că preferă să trăiască într-o ţară cu economie în care există competiţie loială.

"Vorbim despre transparenţă, pentru că ea asigură egalitatea de şanse, pentru că asigură performanţa, o selecţie bazată pe valoare, şi nu pe trişarea competiţiei. În ultimă instanţă, transparenţa şi integritatea asigură respectul drepturilor cetăţenilor, fie că-i privim ca pe nişte consumatori ai unor produse economice, fie că-i privim ca beneficiari ai actului administrativ. Avem nevoie de mai multă transparenţă, pentru că atât în administraţia publică cât şi în mediul de afaceri ne confruntăm cu fenomene de corupţie", a spus Cătălin Predoiu, la conferinţa "Transparency and Business - Transparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi de agenţia Mediafax.

Predoiu a adăugat că, plecând de la aceste premise, business-ul, comunitatea de afaceri reprezintă o platformă nu numai de dezvoltare a României, dar şi "de conectare a ei la UE, la un spaţiul Euro-Nord Atlantic pentru care am optat cu mulţi ani în urmă".

În opinia lui Predoiu, comunitatea de afaceri nu poate fi doar formală, aşa cum nu pot fi semnate tratate şi după aceea să fie făcut altceva decât transmite spiritul acelor tratate.

"În mod concret, nu poţi să te prezinţi în rândul statelor membre dacă nu depui permanent eforturi pentru combaterea corupţiei şi pentru a asigura o platformă de afaceri compatibilă bazată pe regula de drept şi pe competiţia onestă", a mai spus Predoiu.

Demnitarul a subliniat că bani sunt peste tot în lume şi grupuri de afaceri pot veni din multe părţi, dar important este de unde vin acei bani şi pe ce set de valori şi pe ce practici se bazează grupurile care vin la noi în ţară şi, la rândul lor, ce practici promovează în contact cu ceilalţi parteneri economici şi cu administraţia.

"Ca cetăţean, prefer să trăiesc într-o ţară cu economie care lucrează după regula competiţiei loiale, lucrează după regula transparenţei în condiţii de integritate. Ca cetăţean, nu vreau să plătesc un produs mai scump decât îl face doar că în costul produsului respectiv este inclusă şi mita care a fost dată de companie şi alte servicii netransparente care intră în economia gri sau chiar economia neagră", a mai spus Predoiu.

El a precizat că transparenţa în mediul de afaceri poate fi asigurată în primul rând prin legi foarte clare, iar la acest capitol nimeni nu poate contesta că România a făcut eforturi remarcabile cu rezultate certe.

"Discutăm despre un anumit tip de viitor pe care România îl merită şi pentru care trebuie să se lupte. Un viitor în care trebuie să se bazeze pe un mediu de afaceri nu numai eficient, ci şi curat. Un mediu de afaceri nu numai profitabil, ci şi transparent. Business înseamnă profit, omul de afaceri vrea să scoată bani. Nimic mai firesc. Este o obligaţie, o obligaţie faţă de angajaţi, este o obligaţie faţă de acţionari, iar dacă vorbim de micile afaceri, este o obligaţie faţă de propria familie, pentru că altfel nu-şi poate asigura resursele traiului propriu. Dar este foarte important cum faci acest profit, pentru că profitul obţinut într-un mod care îi dezavantajează pe ceilalţi înseamnă mai târziu subminarea propriei afaceri", a mai arătat Predoiu.

El a adăugat că nici cel mai puternic om de afaceri, cu cele mai întinse conexiuni, cu cele mai nelimitate resurse, nu poate rămâne neafectat dacă economia per ansamblu este subminată de practici neconcurenţiale, de corupţie, de lipsă de integritate.

"Din păcate, în ultimii ani, viaţa a demonstrat că în societatea românească şi în economie există în continuare corupţie, şi poate că aceasta este una dintre cauzele pentru care în România încă nu s-a structurat o categorie puternică de întreprinderi mici, de întreprinderi mijlocii, de clasă de mijloc", a mai spus Predoiu.

El a dat ca exemplu Germania în ceea ce priveşte structurarea clasei de mijloc. Predoiu a precizat că economia germană se sprijină foarte puternic nu numai pe marile concerne industriale, "ci mai ales pe o foarte puternică şi dinamică clasă de mijloc, care provine din rândul business-ului mediu".

"Această structură a mediului economic are impact nu numai în viaţa afacerilor, are impact şi în viaţa civică, şi în viaţa politică, pentru că o pătură de IMM-uri puternice înseamnă patroni mulţi, prosperi, angajaţi mulţi, în contact direct cu clientul, în contact direct cu patronul. Înseamnă conştiinţă civică, înseamnă forţa de a te apăra faţă de practicile administraţiei atunci când acestea încearcă să corupă mediul de afaceri cerând mită, condiţionând eliberarea de acte administrative, eliminând din concurenţa firească pe cei mai buni în favoarea celor mai performanţi, dar dispuşi la practici neloiale sau chiar nelegale", a explicat Predoiu.

El a mai spus că, în urmă cu ceva mai mult timp, un oficial al Băncii Naţionale vorbea de nevoia de a avea un capitalism real în România şi prin opoziţie de fragilitatea capitalismului românesc, care din păcate s-a sprijinit pe un anumit fel de a dobândi active, pe un anumit fel de a le administra şi, într-un final, pe un anumit fel de a se face administraţie în această ţară.

"De aceea am ajuns să discutăm de nevoia de a privatiza, de aceea am ajuns să vorbim de a înlocui managementul de stat cu cel privat la marile întreprinderi de stat româneşti, de aceea avem un Mecanism de Cooperare şi Verificare care include un obiectiv trei privind combaterea corupţiei, de aceea încă nu suntem pe deplin integraţi în comunitatea statelor europene", a arătat Predoiu.

În opinia demnitarului, chiar dacă avem drepturi egale, chiar dacă avem o poziţie egală, chiar dacă suntem reprezentaţi cum se cuvine, prestigiul nostru este afectat.

"Prin urmare, cred că este o temă care depăşeşte administraţia, depăşeşte mediul de afaceri, ne priveşte pe toţi, începând cu politicul, pentru că rolul primordial al politicului este să ofere o pradigma de dezvoltare, să ofere un model, să ofere valori. Este foarte greu din vârf să ajungi să coordonezi în detaliu tot ce se întâmplă într-o ţară. Cu atât mai mult cu cât organizezi o naţiune pe principiul libertăţii. Cum poţi să conduci o naţiune din perspectiva clasei politice, este să oferi un model, să oferi o paradigmă, un fel de a fi, un fel de a gândi, un fel de a acţiona. Şi aceste modele trebuie să producă, la rândul lor, prin multiplicare, comportamente care se integrează în regula de drept", a mai spus Predoiu.

Transparenţa şi mediul de afaceri, experienţa Justiţiei în România şi Germania, experienţa companiilor cu sectorul public în Germania şi România, informaţii practice legislative pentru companii sunt teme ale conferinţei "Transparency and Business - Transparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi Agenţia de presă Mediafax.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: În administraţia publică şi în mediul de afaceri ne confruntăm cu fenomene de corupţie.
 Vizualizări articol: 474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: În administraţia publică şi în mediul de afaceri ne confruntăm cu fenomene de corupţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei