Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 apr 2012 - Anul XVII, nr. 96 (5001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatul "Loto" le cere şefului statului şi premierului stoparea reorganizării Loteriei Române

Joi, 26 Aprilie 2012 (15:55:04)

Preşedintele executiv al Sindicatului Liber "Loto", Călin Orlando Cociş, le solicită, într-o scrisoare deschisă, şefului statului şi premierului Mihai Răzvan Ungureanu să intervină pentru stoparea reorganizării Companiei Naţionale Loteria Română, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele executiv al Sindicatului Liber "Loto", Călin Orlando Cociş, care este şi liderul CNSLR Frăţia Mureş, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul de reoganizare a Companiei Naţionale Loteria Română ar însemna "distrugerea" acesteia, motiv pentru care le-a cerut preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Mihai Răzvan Ungureanu să intervină.

El a dat publicităţii o scrisoare deschisă pe care le-a adresat-o celor doi demnitari şi în care le cere să stopeze reorganizarea companiei, care implică şi disponibilizarea a aproape 140 de angajaţi.

"Măsurile care se iau în această perioadă ne dau impresia că nu se doreşte eficientizarea companiei, ci distrugerea acesteia. (...) Prin aplicarea noii scheme organizatorice, conform notei de fundamentare, vor fi reduse circa 540 de posturi, din care 139 sunt încadrate cu personal. Aplicarea noii organigrame nu va avea ca efect creşterea eficienţei economice, întrucât prin concedierea celor 139 de angajaţi ponderea economiei realizate pe fondul de salarii în totalul cheltuielilor va fi de 0,0002%. Solicităm factorilor responsabili să intervină urgent şi să stopeze destructurarea acestei importante companii de stat", se arată în scrisoarea deschisă.

Cociş a susţinut că măsura reorganizării are ca scop doar mascarea managementului defectuos de la Loteria Română din ultimii ani, evidenţiat de un raport al Curţii de Conturi.

"În ultimii trei ani, CN Loteria Româna SA a trecut printr-o perioadă de regres, iar motivul de bază nu a fost criza economică, ci o defectuoasă gestionare a resurselor companiei. (...) Prin raportul Curţii de Conturi a României, publicat pe site-ul acestei instituţii, s-a constatat că «managementul defectuos al CNLR SA a condus la prejudicierea companiei cu suma totală estimată de 89.790.000 lei» (circa 20.500.000 euro). Controlul Curţii de Conturi a vizat perioada 2009-2010 şi primul trimestru al anului 2011", a susţinut Cociş.

El a subliniat că agenţiile loto care ar urma să fie închise au devenit ineficiente în urma unor contracte păguboase şi a criticat noua organigramă de la Loterie, care vizează desfiinţarea Centrelor de Profit de la nivelul fiecărui judeţ şi reorganizarea în Sucursale Zonale la nivelul regiunilor de dezvoltare, ceea ce înseamnă concedierea a cinci-şapte persoane din fiecare judeţ şi angajarea altora, la nivel regional.

"Din punct de vedere funcţional, se observă că noua organigramă a fost elaborată de necunoscători ai activităţii companiei. (...) Un alt element de creştere a eficienţei economice, luat în calcul de managementul companiei, este închiderea în ţară a unor agenţii loto ineficiente. Dar ineficienţa acestor agenţii este datorată în mare măsură încărcării cu cheltuieli generate de contractele păguboase", se mai arată în scrisoare.

Cociş a arătat că sindicatul pe care îl reprezintă nu a fost informat oficial cu privire la planul de reorganizare a companiei, adăugând că, dacă acesta va fi pus în practică, va acţiona Loteria Română în judecată.

"Sindicatul nostru va acţiona în instanţă dacă această procedură va continua, pentru că, în conformitate cu contractul colectiv de muncă la nivelul Loteriei Române, anterior implementării unei măsuri de reorganizare, sindicatele trebuia să fie informate şi consultate cu 60 de zile înainte. Or, sindicatul nostru, deşi am insistat să ni se furnizeze informaţii, o singură dată a fost invitat la o şedinţă comună AGA şi CA şi ni s-au dat nişte informaţii verbale, dar niciun document pe baza căruia să putem face o analiză pertinentă", a afirmat Cociş, potrivit căruia mai există un sindicat în Loterie, însă acela este controlat de patronat.

El a adăugat că, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind managementul privat la companiile de stat, la Compania Naţională Loteria Română ar trebui să fie implementat acest model, iar noul management privat să vină cu propria "reţetă" pentru realizarea indicatorilor de performanţă.

"Sindicatul nostru, ca organizaţie responsabilă, nu se opune modernizării şi creşterii eficienţei economice, solicităm doar să fie respectate legile şi contractul colectiv de muncă", a conchis Cociş.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va selecta management privat pentru Compania Naţională Loteria Română, având ca ţintă eficientizarea companiei şi creşterea cotei de piaţă, declarat, în martie, ministrul de resort, Bogdan Drăgoi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatul "Loto" le cere şefului statului şi premierului stoparea reorganizării Loteriei Române.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatul "Loto" le cere şefului statului şi premierului stoparea reorganizării Loteriei Române0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei