Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 apr 2012 - Anul XVII, nr. 90 (4995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Banias îi acuză pe procurorii DNA că fac dosare la comandă şi vrea să ceară CSM cercetarea acestora

Joi, 19 Aprilie 2012 (16:47:40)

Senatorul PC Mircea Banias acuză DNA că face dosare la comandă şi că a săvârşit de "abuzuri inimaginabile" în privinţa sa în dosarul Portul, în care a fost trimis în judecată alături de alte 38 de persoane, şi spune că va cere CSM cercetarea disciplinară a procurorilor care s-au ocupat de acest caz.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Banias acuză DNA că a devenit "un grup de incompetenţă organizat, care, pe mulţi bani publici, reuşeşte să umple instituţia de ridicol şi să arunce o pată uriaşa pe justiţia din România".

Banias a prezentat şi una din convorbirile sale cu Eugen Bogatu, inculpat în acelaşi dosar, despre care susţine că nu are niciun fel de conotaţie infracţională, dar care a fost interpretată de către procurorii DNA.

"Eugen Bogatu (E.B.) : Ce faci, domnu’ ?
Mircea Banias (M.B.) : Uite, pe drum
E.B.: Auzi, ai apucat să vorbeşti cu madam Anca?
M.B.: Nu. I s-a deschis operaţia, e cam naşpa. Duminică cred că mă întâlnesc cu ea, că avem întâlnire cu Boc şi am înţeles că vine şi ea.
E.B.: Bine, am priceput. Bine, ne vedem mâine să vorbim, da?
M.B.: Sigur că da.
E.B.: Bine.Bine.Drum bun!
M.B.: Tu ce faci ?
E.B. : Uite, am plecat acum din Port.
M.B. O, ce mult ai stat !
E.B. : Aha, aha ! Vorbim mâine.
M.B. : Ne vedem mâine, da.
E.B. : Bine, salut ! Sănătate !
M.B. : Esti supărat, Eugen ?
E.B. : Nu,nu,nu,nu... De ce să fiu supărat ? Nicio chestie.
M.B. : Mi s-a părut aşa, că eşti supărat.
E.B. : Nu, nu, nu ! Vorbim.
M.B. : Obosit.
E.B. : Aha.
M.B.: Bine, pa!
E.B.: Ciao! Pa!"

"Convorbirea telefonică demonstrează faptul că Bogatu Eugen i-a cerut anterior lui Banias să intervină pe lângă ministrul transporturilor, într-o chestiune nenumită în cuprinsul conversaţiei, dar foarte importantă pentru Bogatu. Faptul că Banias i-a comunicat că nu a ajuns încă să discute cu Anca Boagiu chestiunea respectivă l-a nemulţumit vădit pe Bogatu, iar această situaţie i-a indus o stare de nelinişte lui Banias. Acesta din urmă a promis totuşi că o va aborda pe Boagiu pentru a discuta chestiunea atât de importantă pentru Bogatu" (fila 616, 617), se arată în rechizitoriul procurorilor, citat în comunicatul lui Banias.

Mircea Banias a explicat că în cele douăzeci de pagini care îi sunt alocate în acest dosar procurorii fac afirmaţii care nu au niciun suport real.

"În cele aproximativ douăzeci de pagini, dintr-un total de peste o mie, care îmi sunt alocate, procurorii se chinuie să justifice abuzurile inimaginabile la care am fost supus, făcând o serie de afirmaţii care nu au niciun fel de suport, folosindu-se de minciună şi denaturând aberant sensul unei acţiuni caritabile la care am participat, cu ocazia sărbătorilor de iarnă din anul 2010, în mijlocul membrilor asociaţiei surzilor din Constanţa. Este flagrantă nu numai lipsa oricăror probe materiale din dosar, dar şi a textelor din legea română în vigoare, care să poată fi invocate pentru a incrimina o acţiune caritabilă, motiv pentru care procurorii recurg la un citat din «Raportul Procurorului General al SUA în cadrul Camerei Reprezentanţilor din 1959»", a explicat Mircea Banias.

El îi acuză pe procurorii DNA că instrumentează dosarul în aceeaşi manieră în care o făceau şi cei din procuratura comunistă şi că Direcţia Naţională Anticorupţie intervine cu dosare la comandă, creînd imaginea unui stat poliţienesc.

"Consider că modul în care DNA intervine în viaţa publică din România, cu dosare la comandă, implicându-se în jocuri politice, nu face decât să creeze imaginea unui stat poliţienesc în care cetăţeanul se simte ameninţat de instituţii care ar trebui să-l protejeze", se mai arată în comunicatul lui Mircea Banias.

El a precizat că va face toate demersurile care asemenea practici să fie stopate şi cere CSM-ului cercetarea a doi procurori.

"Vreau să vă asigur că voi întreprinde toate demersurile legale posibile, la instituţii româneşti şi europene, în aşa fel încât asemenea practici să fie stopate. În acest sens fac un apel public la CSM prin care solicit cercetarea disciplinară a procurorilor Bocşan Gheorghe şi Papici Lucian. Menţionez că am adresat o solicitare similară în luna iunie a anului trecut, la care, din păcate, nu am primit niciun raspuns", se arată în finalul comunicatului transmis de Mircea Banias.

El a fost trimis în judecată în dosarul Portul, la începutul lunii aprilie, alături de alte 38 de persoane.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe senatorul Mircea Banias, fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu şi alte 37 persoane că din întreg materialul probator "se conturează o relaţie intensă de susţinere de către Mircea Marius Banias a intereselor liderului grupului infracţional organizat (GIO), Eugen Bogatu - fost director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA -, şi implicit a intereselor grupului".

Anchetatorii notează în documentul citat, obţinut de agenţia MEDIAFAX, că "între cei doi inculpaţi (Banias şi Bogatu - n.r.) există un număr important de convorbiri telefonice interceptate, în cadrul cărora se discută, aproape exclusiv, despre intervenţii pe lângă diverse personaje politice sau manageriale, pentru susţinerea unor proiecte de afaceri comune, pentru influenţarea procesului legislativ de o manieră convenabilă intereselor GIO, pentru blocarea unor reforme ale sistemului vamal ce ar fi constituit piedici importante în calea desfăşurării activităţii infracţionale a GIO ori pentru menţinerea sau promovarea unor perosane agreate de GIO în funcţii publice cheie pentru desfăşurarea activităţii coruptive a grupului".

În 2 aprilie, senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurenţiu Mironescu şi alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa.

Cei 39 sunt membri ai unui grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit.

Senatorul Mircea Marius Banias este acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banias îi acuză pe procurorii DNA că fac dosare la comandă şi vrea să ceară CSM cercetarea acestora.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Banias îi acuză pe procurorii DNA că fac dosare la comandă şi vrea să ceară CSM cercetarea acestora0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei