Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 apr 2012 - Anul XVII, nr. 77 (4982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAI lucrează la o posibilă modificare a reglementării "conducerii la secţie" pentru legitimare

Luni, 2 Aprilie 2012 (18:23:04)

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) analizează oportunitatea unei posibile modificări a normelor prin care, în prezent, o persoană care participă la un protest ilegal este ridicată şi condusă la secţie pentru legitimare chiar dacă are acte de identitate asupra ei.

Declaraţia a fost făcută de un consilier al ministrului de Interne care a participat, luni, la o dezbatere organizată de mai multe ONG-uri şi în care au fost analizate posibilele abuzuri ale Jandarmeriei, petrecute atât în ultimele luni cât şi cu ocazia summit-ului NATO de la Bucureşti.

Reprezentantul MAI a explicat că nu poate da mai multe detalii întrucât analiza la nivelul ministerului nu s-a încheiat.

"Nu vă pot spune că va fi eliminată această măsură. În prezent analizăm ce se întâmplă în alte ţări şi vom veni cu o soluţie. Am primit mai multe semnale în legătură cu acest aspect", a declarat oficialul MAI.

La dezbatere a participat, din partea Jandarmeriei Române, şi colonelul Aurel Moise. Acesta a fost întrebat care este motivul pentru care o persoană care participă la un protest ilegal este ridicată şi condusă la secţie pentru legitimare chiar dacă are acte de identitate asupra ei. Moise a răspuns că raţiunea pentru care acest lucru se întâmplă ar fi aceea că, uneori, cei legitimaţi la locul la care au fost opriţi de jandarmi au folosit documente false.

"Am avut cazuri în care, pe baza datelor de identitate colectate de pe teren, au fost amendate persoane care au venit apoi şi au demonstrat că erau în vacanţă nu-ştiu-unde, nicidecum la vreun protest sau la vreo manifestare publică, motiv pentru care există aşa-numita conducere la secţie pentru identificare", a declarat Moise.

Acesta a refuzat să dea detalii suplimentare, cum ar fi amploarea fenomenului falsurilor sau ponderea situaţiilor în care au fost folosite acte false ori identităţi furate pentru legitimare în faţa angajaţilor Jandarmeriei, în ciuda solicitărilor din partea asistenţei.

Aspectul "conducerii la secţie pentru legitimare", care în prezent are o bază legală, este criticat de mai mulţi ani de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului. APADOR-CH, de pildă, a analizat în mai multe ocazii această măsură, calificând-o drept "privare de libertate în mod ilegal" sau "reţinere ilegală".

În prezent, "conducerea la secţie pentru identificare" se poate face indiferent dacă cel vizat de măsură are sau nu asupra sa actele de identitate şi se poate întinde pe durata a 24 de ore.

Cu aceeaşi ocazie au fost discutate şi alte aspecte privind în special intervenţiile Jandarmeriei. Unul dintre subiectele de discuţie a fost şi intervenţia în forţă de acum exact patru ani împotriva unor manifestanţi anti-NATO aflaţi la fabrica Flaros din Timpuri Noi în timpul summit-ului NATO de la Bucureşti din 2008.

Prezent la dezbatere, ministrul de Interne de la acea vreme, Cristian David, a declarat că intervenţia în forţă împotriva tinerilor "anarhişti" nu a fost oportună.

"În opinia mea, intervenţia în forţă în acel moment a fost o eroare", a spus David. Acesta a declarat că, deşi a realizat acest lucru imediat, nu a putut lua măsuri întrucât a fost începută "o cercetare penală" în legătură cu evenimentele de atunci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAI lucrează la o posibilă modificare a reglementării "conducerii la secţie" pentru legitimare.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAI lucrează la o posibilă modificare a reglementării "conducerii la secţie" pentru legitimare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei