Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 apr 2012 - Anul XVII, nr. 77 (4982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: În coaliţie s-a stabilit la nivel politic forma proiectului privind despăgubirile

Luni, 2 Aprilie 2012 (13:51:26)

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că în coaliţie s-a stabilit la nivel politic forma proiectului de lege privind despăgubirile care va fi înaintat Guvernului şi apoi Parlamentului, arătând că 15 iulie este termenul până la care România trebuie să-şi revizuiază legislaţia în domeniu.

"Am discutat în coaliţie, la nivel politic, forma pe care să o înaintăm în Guvern şi după aceea în Parlament a proiectului de lege care vizează despăgubirile. Urmează ca săptămâna aceasta să mai aibă loc întâlniri şi săptămâna viitoare să se încerce promovarea în Guvern, după care să ajungă în Parlament pentru că e o urgenţă, 15 iulie este termenul dat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ca România să-şi revizuiască legislaţia în materia proprietăţii. Acum suntem în etapa finală", a precizat Emil Boc înainte de şedinţa BPN al PDL.

Vicepreşedintele CEDO, Josep Casadevall, a susţinut, pe 23 martie, într-o discuţie cu preşedintele Comisiei de Politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, importanţa respectării termenului de 18 luni pentru adoptarea unei noi legi pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism.

Cicepreşedintele Curţii Europene a menţionat importanţa respectării de către România a termenului de 18 luni, care se încheie în iulie, prevăzut în hotărârea pronunţată în octombrie 2010 în cazul Maria Atanasiu contra România, în domeniul imobilelor naţionalizate în regimul comunist, termen în care statul român ar urma să adopte o nouă lege care să asigure o soluţie eficace în acest domeniu.

MEDIAFAX informa, pe 13 martie, că Guvernul a decis suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist. Informaţia a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi reprezintă rezultatul unui audit intern, al hotărârii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor în maximum 18 luni, termen care expiră în luna iulie, şi al faptului că statul mai deţine puţine acţiuni la Fondul Proprietatea.

"Este vorba de suspendarea pe o perioadă de şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire către Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor, a emiterii titlurilor de conversie şi a procedurilor privind evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri", a spus Suciu. El a precizat că în acest interval de şase luni va fi elaborat un alt act normativ care va reglementa procesul de retrocedare.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor, unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor, conform unei verificări efectuate de Ministerul Finanţelor.

Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care incorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată.

În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Finanţelor, doar 2,69% din acţiunile Fondului Proprietatea, pachet însă blocat la depozitatul central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii. În acelaşi timp, statul mai are un pachet nesemnificativ, reprezentând 0,04% din acţiunile FP.

Surse oficiale au declarau genţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, invocând lipsa de fonduri.

Conform legii, persoanele îndreptăţite pot opta pentru acordarea despăgubirilor băneşti în cuantum de până la 500.000 de lei, urmând ca pentru diferenţă să primească acţiuni la Fondul Proprietatea.

Dacă suma solicitată este de până la 250.000 de lei plata se face printr-o singură tranşă, iar în caz contrar în două tranşe, pe o perioadă de doi ani.

Până la finele lunii ianuarie au fost înregistrate la ANRP 25.222 dosare cu cereri de opţiune.

Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din ANRP a emis până la sfârşitul lunii ianuarie 11.354 titluri de conversie, transmise Depozitarului Central pentru înregistrarea în registrul acţionarilor Fondului Proprietatea, valoarea opţiunilor în acţiuni totalizând 13,38 miliarde lei.

În privinţa valorificării titlurilor prin acordarea despăgubirilor în numerar ANRP a emis 4.452 titluri de plată, în valoare de 616,6 milioane lei.

Suma necesară pentru acordarea despăguburilor în numerar persoanelor îndreptăţite, pentru dosarele de opţiune care nu au fost plătite, este de 1,6 miliarde lei.

ANRP are pentru anul în curs, la capitolul Despăgubiri civile, un buget de 479,7 milioane lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: În coaliţie s-a stabilit la nivel politic forma proiectului privind despăgubirile.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Boc: În coaliţie s-a stabilit la nivel politic forma proiectului privind despăgubirile4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei