Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mar 2012 - Anul XVII, nr. 75 (4980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol, şi fermierii merită să fie "băieţi deştepţi"

Vineri, 30 Martie 2012 (18:41:25)

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) vrea să devină furnizor de energie electrică pentru agricultori, sector unde se doreşte impunerea unui preţ reglementat, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, adăugând că şi fermierii merită să intre în categoria "băieţilor deştepţi".

"Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cea nouă, în noua formulă, a început procedurile de a se acredita ca furnizor de energie electrică, ca să poată participa pe piaţă, să cumpere energie la preţ de piaţă, mai ieftin decât cumpără astăzi cine-i dă energie la staţii. (...) Sau să poată şi cumpăra direct energie de la producători. Am creat această procedură în înţelegere cu organismul de reglementare şi căutăm şi variante pentru a avea un preţ reglementat pentru energia din agricultură. Probabil că şi fermierii merită să intre în categoria acelor băieţi deştepţi care folosesc energie ieftină", a declarat Fuia la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

ANIF este finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat şi funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Agenţia exploatează, administrează, întreţine şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare din domeniul public sau privat al statului, declarate de utilitate publică.

Energia la preţ reglementat, stabilit de ANRE, acoperă aproximativ 50% din piaţa de energie din România. Cea mai mare parte a consumatorilor de energie la preţ reglementat sunt populaţia, instituţiile publice, precum şcoli sau spitale, şi o parte din firmele mici.

Sintagma "băieţi deştepţi" este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

Guvernul a aprobat la jumătatea lunii martie, cu o întârziere mai mare de un an, un proiect de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă.

Aprobarea actului normativ este necesară pentru ca România să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.

Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate până la sfârşitul anului 2013 pentru clienţii non-casnici şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici, calendarul propriu-zis de eliminare a acestor tarife urmând să fie prezentat după avizul Parlamentului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol, şi fermierii merită să fie "băieţi deştepţi".
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol, şi fermierii merită să fie "băieţi deştepţi"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei