Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mustea: Ministerul Comunicaţiilor are un grad de absorbţie a fondurilor europene ruşinos de mic

Miercuri, 14 Martie 2012 (14:31:26)

Gradul de absorbţie a fondurilor europene atrase prin Ministerul Comunicaţiilor, de doar 9,3%, este ruşinos, a declarat ministrul de profil, Răzvan Mustea, adăugând că vrea să sprijine IMM-urile din IT&C să pătrundă pe piaţa americană,pe care o vede drept "cloşca cu puii de aur" pentru acest sector.

"Contribuţia sectorului IT&C la PIB a fost de 5% în 2010, adică aproximativ 13,2 miliarde de dolari. Este o bilă albă. Industria IT este singura care a înregistrat creştere pe perioada crizei. Cifrele de la Ministerul Comunicaţiilor arată că în primul trimestru din 2011 creşterea a fost de 27% pe sectorul IT, creştere care ne situează pe locul 3 în Europa. Şi mediul on line a înregistrat creşteri spectaculoase. Bila neagră a sectorului este managementul banilor europeni", a spus Mustea, la un forum pentru IMM-uri.

El a arătat că pe fondurile europene derulate de minister gradul de absorbţie efectivă, adică banii recuperaţi de la Comisia Europeană, este de 9,3%.

"Se poate mai rău de atât? Unii ar spune că da. Eu aş spune că acest grad de absorbţie este ruşinos. Trebuie să recunoaştem că s-au clădit vrafuri de proiecte care nici nu au adus locuri de muncă şi nici bani în economie. Pentru IMM-uri avem alocaţi 151 de milioane de euro. Cererea mare de proiecte a venit abia în 2011, motiv pentru care dintre cele 3.600 de proiecte depuse la organismul intermediar pentru promovarea societăţii informaționale avem contractate doar 299, iar finalizate doar 200. Aşadar trebuie să ne grăbim pentru că e nevoie de aceşti bani ca de aer. Sunt bani uşor de accesat, care trebuie să ajungă la clasa de mijloc, la întreprinzători", a afirmat ministrul.

În opinia sa, aceste proiecte oferă pentru IMM-uri soluţii de management a afacerilor, de gestionarea a resursei umane, a stocurilor, precum şi platforme de comerţ electronic.

"Vă dau două exemple, care arată că poţi face profit şi poţi fi vizibil cu bani puţini. Cu 400.000 de lei o companie a dezvoltat o librărie online, care a devenit celebră pentru că îşi promovează inteligent afacerea. Un alt exemplu este cel al unei firme care a dezvoltat cu 1,5 milioane de lei un sistem de management al afacerilor şi concurează cu multinaţionalele. Cred ca la astfel de firme şi-ar dori Comisia Europeană să ajungă banii europeni", a precizat Mustea.

În continuare, el a adăugat că trebuie făcută ordine în achiziţia publică de softuri, astfel încât să existe o politică integrală de achiziţie de soft şi astfel să se deschidă piaţa şi către alţi jucători mici şi mijlocii.

"Trebuie să fim atenţi să nu restricţionăm accesul IMM-urilor la achiziţiile publice în favoarea marilor companii. De asemenea, vrem să facem ceva ce nu s-a făcut în ultimii 20 de ani în România. Ştim cu toţii că avem resurse naturale pentru Silicon Valley, doar că e timpul să mai şi luăm, nu doar să dăm. Primul pas pe care trebuie să-l facem este să trimitem în inima industriei mondiale de IT firme româneşti, care să intre pe o perioadă de timp în contact direct cu liderii din industria IT mondială. Cloşca cu puii de aur este piaţa americană. Dacă învăţăm să facem afaceri aşa cum fac cei de acolo putem avea succes. Cum putem aduce bani de acolo? IMM pot încheia contracte cu firmele mari sau să găsească un investitor în afacerea lor sau pot fi preluaţi de alt jucător in domeniu", a mai arătat Mustea.

El a mai spus că Ministrul Comunicaţiilor va face tot posibilul ca aceste firme să se întoarcă să investească în ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mustea: Ministerul Comunicaţiilor are un grad de absorbţie a fondurilor europene ruşinos de mic.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mustea: Ministerul Comunicaţiilor are un grad de absorbţie a fondurilor europene ruşinos de mic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei