Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boghicevici: Doresc o colaborare cu MS pentru elaborarea normelor metodologice la Legea autismului

Miercuri, 14 Martie 2012 (16:24:16)

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat miercuri, la deschiderea a 40 de centre pentru persoane cu autism, că doreşte să colaboreze cu Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea în regim de urgenţă a normelor metodologice pentru Legea 151/2010 privind serviciile specializate în acest domeniu.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici a spus că, deşi a contribuit la elaborarea legii cadru privind serviciile specializate adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi legea a intrat în vigoare încă din 1 ianuarie 2011, normele metodologice nu au fost nici acum elaborate.

"Legea care a intrat în viogoare la 1 ianuarie 2011 este un pas înainte în stabilirea concretă a modului în care instituţiile statului se implică în sprijinirea copiilor şi tinerilor cu autism, precum şi a părinţilor acestora. Propunerea mea, ca activist în lupta cu autismul şi acum ca ministru al Muncii, Familei şi Protecţiei Sociale, este să reluăm dialogul cu Ministerul Sănătăţii în vederea urgentării finalizării şi aprobării normelor metodologice ale Legii 151/2010. De asemenea, consider că trebuie să încercăm să multiplicăm la nivelul fiecărui judeţ un nucleu de servicii sociale, de consiliere pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi părinţii acestora", a declarat ministrul Claudia Boghicevici.

Legea 151/2010 defineşte serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, dar şi depistarea activă precoce, reglementează dreptul şi accesul pacienţilor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, stabileşte competenţa şi modul de organizare a serviciilor specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale şi precizează în mod expres faptul că serviciile specializate sunt exercitate, în regim profesional, de medici specialişti în psihiatrie pediatrică şi psihologi clinicieni, cu competenţă stabilită de Colegiul Psihologilor din România.

Ministrul Muncii a mai declarat că proiectul "Şi ei trebuie să aibă o şansă!" este un bun exemplu a ceea ce înseamnă parteneriatul dintre stat şi societatea civilă, dar şi un proiect de succes cofinanţat prin POSDRU.

"Proiectul de faţă este un bun exemplu de consolidare a parteneriatului dintre instituţiile publice şi cele private. Un parteneriat care poate pune bazele unui sistem integrat de sănătate, educaţie şi protecţie socială care să pună accentul pe «persoană», nu pe «pacient» şi care să asigure sprijin personalizat fiecărui copil sau tânăr cu TSA (tulburare de spectru autist). (...) Vedem astăzi cu ochii noştri că POSDRU înseamnă şi proiecte de succes", a mai spus ministrul.

Proiectul "Şi ei trebuie să aibă o şansă" este dezvoltat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu MMFPS şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comprtamentale din România şi are ca obiectiv deschiderea a 40 de centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu TSA.

Cinci dintre centre vor funcţiona în Bucureşti, în spaţii puse la dispoziţie de către Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar 35 vor fi deschise în ţară.

În cadrul proiectului, peste 500 de persoane, angajaţi din DGASPC, specialişti din ONG-uri sau din mediul privat, au fost pregătite de specialişti români şi străini pentru a lucra cu persoane cu TSA, acestea fiind în prezent în practică monitorizată.

Managerul proiectului, Adelaide Katerine Tarpan, a declarat că toate cele 40 de centre vor lucra după o metodologie unitară şi o prioritate vor fi copiii nou diagnosticaţi care ar putea avea şanse sporite să-şi atingă potenţialul funcţional şi să fie integraţi în comunitate dacă beneficiază de intervenţii terapeutice timpurii.

Iniţiatorii proiectului au estimat că în cei trei ani de derulare a proiectului ar putea fi 2.000 de beneficiari, dar nu exclud ca numărul acestora să fie şi mai mare, având în vedere că nu se ştie câte persoane cu autism sunt în România.

În cele 40 de centre, copiii vor fi evaluaţi pentru a li se stabili un plan de intervenţie individualizat şi, în funcţie de mai mulţi factori, va fi stabilit programul de vizite şi de intervenţie.

Proiectul se desfăşoară în perioada 1 octombrie 2010 - 30 septembrie 2013 şi beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boghicevici: Doresc o colaborare cu MS pentru elaborarea normelor metodologice la Legea autismului.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boghicevici: Doresc o colaborare cu MS pentru elaborarea normelor metodologice la Legea autismului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei