Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mar 2012 - Anul XVII, nr. 60 (4965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un ONG de romi critică intenţia Executivului de înfiinţare a liceului pentru romi din Sectorul 5

Marţi, 13 Martie 2012 (15:36:29)

Faptul că Guvernul încearcă să implementeze soluţii pentru creşterea accesului la educaţie al copiilor romi este salutar, însă tentativa de a rezolva o problemă socială prin crearea unor instituţii educaţionale separate este una confuză şi greşită, opinează Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR).

În opinia conducerii ACDR, liceul pentru romi va conduce la segregare etnică şi nu la integrarea acestei etnii.

"Conducerea Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) nu este de acord cu decizia Guvernului de a înfiinţa un liceu pentru romi pentru a rezolva problema analfabetismului, conform declaraţiilor Grupului Minorităţilor din Camera Deputaţilor. (...) În loc să stimulăm integrarea, promovăm distanţarea între grupurile etnice, decidem să rezolvăm o problemă socială cu o soluţie legată strict de drepturile garantate ale minorităţilor, nu de rezolvare a problemei sociale. Alianţa Civică Democrată a Romilor consideră că este important ca elevii romi să înveţe alături de colegii lor români, maghiari şi de alte etnii. Astfel se pregătesc pentru o integrare socială, economică şi culturală armonioasă", se precizează într-un comunicat de marţi al organizaţiei.

Preşedintele ACDR, Marian Darangiu, apreciază chiar ca "praf în ochii" minorităţii rome din România decizia Guvernului de a înfiinţa un liceu în Sectorul 5 din Bucureşti, "într-o cazarmă dezafectată". Problemele grave ale romilor necesită, în opinia acestuia, "legislaţie şi politici publice integrate în domeniul educaţiei, sănătăţii, locuirii, infrastructurii şi ocupării forţei de muncă".

"Aceste «exerciţii de imagine» de-a lungul ultimilor 20 de ani au condus la starea deplorabilă în care se regăseşte minoritatea romă", a mai declarat Darangiu.

ACDR aminteşte că, la începutul anilor '90, în Ungaria a fost înfiinţat un liceu destinat copiilor romi din medii defavorizate, dar modelul "nu a fost replicat de guvernele maghiare, pentru că este ineficient şi conduce la accentuarea marginalizării şi izolării romilor faţă de populaţia majoritară".

ACDR propune, ca alternative, programe de educaţie timpurie incluzivă şi de stopare a discriminării şi segregării în instituţiile de învăţământ gândite de specialişti.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat, marţi, că Executivul va decide înfiinţarea unui liceu cu linie de predare în limba romani, liceu care va funcţiona într-o clădire a unei cazarme dezafectate din Sectorul 5 şi va oferi zilnic elevilor romi cel puţin o masă caldă.

Premierul a afirmat, în şedinţa de Guvern de marţi, că înfiinţarea liceului reprezintă iniţiativa deputataţilor din grupul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian şi Nicolae Păun şi a întrunit consensul coaliţiei.

"Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii : o societate civilizată şi construită european", a spus Ungureanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un ONG de romi critică intenţia Executivului de înfiinţare a liceului pentru romi din Sectorul 5.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un ONG de romi critică intenţia Executivului de înfiinţare a liceului pentru romi din Sectorul 50.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei