Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mar 2012 - Anul XVII, nr. 60 (4965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Udrea: Leonard Orban să îşi dea demisia dacă nu aduce bani europeni pentru reabilitarea termică

Marţi, 13 Martie 2012 (16:26:48)

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ar trebui să îşi dea demisia dacă nu va reuşi să convingă Comisia Europeană să distribuie banii necheltuiţi de la alte programe către reabilitarea termică a locuinţelor, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX Elena Udrea, preşedintele PDL Bucureşti.

Udrea a spus că o soluţie pentru reabilitarea termică a locuinţelor o reprezintă fondurile europene necheltuite prin alte programe.

"Sunt foarte multe programe la diferite ministere care nu reuşesc să cheltuiască banii europeni. Banii trebuie cheltuiţi până în 2015 şi contractaţi până în 2013. Unii n-au ajuns nici măcar să contracteze banii, cu atât mai puţin să îi cheltuiască. A fost luată decizia ca România să ceară la Comisia Europeană să ni se permită să mutăm banii de pe anumite programe către programele unde se cheltuiesc. Un program unde banii s-au cheltuit şi care a mers cel mai bine este Programul Operaţional Regional (POR), prin care făceam reabilitări de drumuri, de spitale, de cămine sociale, de infrastructură turistică...", a spus Udrea.

Liderul PDL a adăugat că a propus ca o mare parte din banii care ar urma să fie redistribuiţi către POR să fie alocaţi pentru reabilitarea termică a blocurilor. Reabilitarea termică este un program extrem de important, potrivit Elenei Udrea, şi creează locuri de muncă. Ea a calculat că din banii care ar putea fi alocaţi pentru reabilitare de la alte programe s-ar crea 50.000 de locuri de muncă.

"Iniţial, discuţia era ca banii să fie redistribuiţi în luna martie. Ca urmare, ne-am luptat şi am avut discuţii cu Comisia Europeană şi acum aflu că ministrul Orban ar fi spus că nu mai este aşa de sigur că aceşti bani pot veni. Dacă domnul Orban nu reuşeşte să convingă Comisia Europeană că aceşti bani pot veni, după mine, ar trebui să-şi dea demisia. Dacă nu reuşeşte să convingă Comisia Europeană să dea aceşti bani pentru reabilitare termică... De aia avem ministru pentru Afaceri Europene, ca să se lupte ca această propunere argumentată a României să fie acceptată. Dacă înfiinţezi un asemenea minister, trebuie să vezi cum gradul de absorbţie creşte spectaculos, or lucrul acesta nu s-a întâmplat. Deci până la urmă trebuie să fie un criteriu de evaluare a performanţei unui ministru", a spus Udrea.

Ea a afirmat că, în lipsa fondurilor europene, primarii au început să reabiliteze apartamentele gratuit, din motive electorale.

"Pentru că suntem în an electoral, toţi primarii fac reabilitarea gratuit. Legea spune că cetăţeanul trebuie să contribuie şi el cu 20%. Pentru că vin alegerile locale, primarii au început să facă reabilitare din fondurile primăriei. Omul, dacă nu vine cu 20%, i se pare că nu dă el banii, dar în realitate tot el îi dă, din taxe şi impozite. Problema aici e că omul, nefiind obligat să plătească din buzunar, nu îl interesează cât costă. Şi atunci primarul poate face ce vrea şi poate contracta şi lucra la cele mai mari preţuri", a adăugat Udrea.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara, în octombrie 2011, că va fi făcută o propunere de realocare a fondurilor între diferite programe operaţionale, el spunând că va cere bani pentru reabilitarea termică a locuinţelor.

PDL pune accent pe continuarea reabilitării termice a blocurilor de locuit cu bani europeni, declara, în urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu.

El a apreciat că este nevoie de sprijin politic pentru a convinge Comisia Europeană de validitatea acestui proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Udrea: Leonard Orban să îşi dea demisia dacă nu aduce bani europeni pentru reabilitarea termică.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Udrea: Leonard Orban să îşi dea demisia dacă nu aduce bani europeni pentru reabilitarea termică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei