Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mar 2012 - Anul XVII, nr. 60 (4965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Directorul executiv Romani Criss, Magda Matache: Pentru probleme sociale, politici guvernamentale

Marţi, 13 Martie 2012 (17:40:17)

Directorul executiv al organizaţiei Romani Criss, Magda Matache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru rezolvarea problemelor sociale este nevoie de politici guvernamentale concrete, ea susţinând că există o legătură între iniţiativa liceului pentru romi şi hotărârea privind UMF Târgu Mureş.

Întrebată despre decizia Guvernului de înfiinţa un liceu cu predare în limba romani în sectorul 5 al Capitalei, Magda Matache a declarat că acest demers vine în contextul hotărârii referitoare la faptul că UMF Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară.

În acest context, decizia înfiinţării liceului în limba romani, în opinia liderului Români Criss, este doar de a echilibra dezbaterea politică privind predarea în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.

Magda Matache a spus că înfiinţarea liceului nu rezolvă problema socială care ţine de etnie. Iar dacă ar fi vorba despre problema analfabetismului, nu înfiinţarea liceului în limba romani o rezolvă.

"Soluţia trebuie să fie una viabilă", a adăugat Magda Matache.

Potrivit liderului Romani Criss, construirea liceului în limba romani la marginea oraşului nu va atrage la şcoală copiii, practic acesta se va adresa elitelor etniei rome, care vor dori să înveţe la licee mari.

Magda Matache a vorbit de un liceu similar înfiinţat în Ungaria, unde după zece ani de funcţionare concluzia a fost că nu este eficient, marginalizând romii.

Mai mult, Magda Matache a spus că în familiile de romi asimilaţi nu se vorbeşte romani, iar copiii din aceste familii care vor merge la liceul în limba romani nu cunosc această limbă.

Despre istoria şi cultura romani, romii învaţă la Universitatea Bucureşti, unde este o secţie specială.

Liderul Romani Criss a afirmat că autorităţile ar trebui să găsească pentru copii, nu numai pentru cei de etnie romă, surse pentru burse, transport, pentru cazare, pentru construire de internate, întrucât sunt mulţi care doresc să meargă la şcoală, însă absenţa resurselor îi împiedică.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat, marţi, că Executivul va decide înfiinţarea unui liceu cu linie de predare în limba romani, liceu care va funcţiona într-o clădire a unei cazarme dezafectate din Sectorul 5 şi va oferi zilnic elevilor romi cel puţin o masă caldă.

Premierul a afirmat, în şedinţa de Guvern de marţi, că înfiinţarea liceului reprezintă iniţiativa deputataţilor din grupul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian şi Nicolae Păun şi a întrunit consensul coaliţiei.

"Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii : o societate civilizată şi construită european", a spus Ungureanu.

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că ideea înfiinţării unui liceu în limba romani în sectorul său este una foarte bună, el precizând că acest liceu îi va ajuta foarte mult pe copiii romi care nu au posibilitatea de a merge la şcoală.

"Este o idee foarte bună. Iniţiativa domnului Nicolae Păun, care este şi preşedintele Partidei Romilor, este una benefică în Sectorul 5, mai ales că el trebuie să se adreseze chiar acestei categorii", a precizat Vanghelie.

El a arătat că un sistem integrat de învăţământ reprezintă soluţia pentru copiii romi, dar şi pentru copiii săraci din Sectorul 5.

"Există mulţi copii romi care nu au posibilitatea să meargă la şcoală şi nu merg la şcoală şi eu cred că un sistem integrat de învăţământ, care să fie conform normelor europene, este soluţia nu numai pentru copiii romi, dar pentru toţi copiii săraci din zonă", a spus Vanghelie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul executiv Romani Criss, Magda Matache: Pentru probleme sociale, politici guvernamentale.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Directorul executiv Romani Criss, Magda Matache: Pentru probleme sociale, politici guvernamentale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei