Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 feb 2012 - Anul XVII, nr. 47 (4952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mehedinţi: 21 de persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, reţinute

Luni, 27 Februarie 2012 (13:51:50)

Un număr de 21 de persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, au fost reţinute, duminică, în urma descinderilor privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit procurorului de caz Constantin Şopalcă, Silvian Toma a fost reţinut pentru 24 de ore, în timp ce tatăl său, Petrică Toma, fost comisar şef la Garda Financiară a fost lăsat în libertate.

De asemenea, procurorul DIICOT Mehedinţi a emis ordonanţe de reţinere pe numele altor 20 de persoane, între care trei oameni de afaceri din Timişoara.

Toate cele 21 de persoane reţinute vor fi prezentate, luni, magistraţilor Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă.

Iniţial, în acest caz au fost reţinute nouă persoane din Strehaia, sub acuzaţiile de formare de grup infracţional organizat, spălare de bani, fals, uz fals, evaziune fiscală şi încasări ilegale de TVA. Între cele nouă persoane se află administratori ai unor firme de tip "fantomă", şoferi, precum şi contabila unei societăţi.

Anchetatorii au făcut, duminică, 30 de percheziţii domiciliare - 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş - la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

"Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de către învinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de către învinuiţii Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro", se mai arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicare înscrisuri ale societăţilor de tip "fantomă", peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane din judeţul Hunedoara au fost ridicate şi duse la audieri, în urma a nouă percheziţii domiciliare - opt în municipiul Hunedoara şi una în Deva.

Conform surselor citate, procurorii i-au ridicat pe Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuţă, Constantin Sîrbu Daniel, Andrei Cândac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrică Toma, Marius Barticel, Bogdan Ştefan Ghide şi Gheorghe Uscatu.

Uscatu a fost finanţatorul echipei de fotbal Corvinul din Hunedoara şi, potrivit surselor citate, a fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi.

Sursele citate afirmau că o parte dintre persoanele ridicate au avut legături şi cu mafia fierului vechi cercetată în dosarul Hidra, fiind vorba de Petrică Toma, de fiul acestuia, Silvan Toma, şi de Barticel Marius.

Silvan Toma este actualul finanţator al echipei de fotbal din Hunedoara - FC Hunedoara (fosta Corvinul).

Petrică Toma, fost comisar şef la Garda Financiară, este proprietarul Hotelului Roman din Herculane.

De asemenea, anchetatorii au descins la locuinţa din Argeş a omului de afaceri Cătălin Spătaru, însă nu l-au găsit acasă, fiind ridicate totuşi mai multe înscrisuri şi documente.

Surse judiciare spun că omul de afaceri Cătălin Spătaru ar fi părăsit deja România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mehedinţi: 21 de persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, reţinute.
 Vizualizări articol: 715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mehedinţi: 21 de persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, reţinute0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei